Француска враћа ремек-дело Климта наследницима након 80 година

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

ПАРИЗ – Француска ће ремек-дело сликара Густава Климта “Ружичњаци под дрвећем” вратити наследницима власнице више од 80 година након што је била принуђена да га прода за време нациста, саопштило је министарство културе

Првобитна власница Нора Стиасни, из познате аустријске јеврејске породице морала је да прода слику по врло ниској цени да би финансијски преживела након што су нацисти анектирали Аустрију 1938. године, изјавила је у понедељак француска министарка културе Розлин Башло, преноси Ројтерс.

Стиасни је депортована у Пољску 1942. и умрла је исте године.

Трговац уметнинама, симпатизер нациста, чувао је слику све до своје смрти 1960-их, а Француска, несвесна њене историје, на крају је уметничко дело купила на аукцији за Музеј Д’Орсеј у Паризу 1980, додала је министарка.

“Ова одлука о враћању великог уметничког дела из јавних колекција илуструје нашу посвећеност правди и накнади за опљачкане породице”, рекла је Башло.

Стиасни је наследила слику од свог стрица, аустријског индустријалца и колекционара уметника Виктора Цукеркандла, који је дело купио 1911. године.

Тагови:

Најновије