ЗЗ „Задругар“ из Бача бесповратни новац државе успешно инвестирала у засаде трешње

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Како преноси портал АгроФин.рс, последњих година поједине задруге у Војводини, уз помоћ државе, делимично напуштају ратарску производњу и прелазе на интензивније гране пољопривреде, конкретно воћарство, где је много већа зарада. Међу њима је и Земљорадничка задруга „Задругар“ у Бачу. Ова задруга у 2018. години била је једна од првих корисника бесповратног новца државе, 11,2 милиона динара, у спроведеној акцији „500 задруга у 500 села“ коју је иницирао Милан Кркобабић, министар у Влади Србије за бригу о селу.

Задруга у Бачу је пре три године донела пословну одлуку да површине под пшеницом замени засадима трешње на три хектара.

“Ова производна (пре)орјентација има два циља. Први је да се прикаже нова технологија производње у воћарству и повећа вредност по јединици површине. Очекујемо да у пуној родности трешње добијемо преко 20 хиљада евра по хектару што је далеко већа зарада од најбоље оствареног приноса било које ратарске културе, а поготово пшенице. Други циљ јесте да се на плантажи запосли што више људи из саме општине као и околних села”, рекао је директор ЗЗ „Задругар“ Милош Вуковић.

Овакви примери требало би да буду узор свим задругама у Србији како се на најбољи начин може искористити државни новац за инвестирање у производњу, а самим тим и у напредак аграра и села, истакли су из Министарства за бригу о селу.

Б.К.

Тагови:

Најновије