Израел разматра копнену инвазију на појас Газе, заказана и трећа хитна седница Савета безбедности

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Настављени су сукоби израелских и палестинских снага. Пројектили лете са обе стране. Генералштаб израелске војске данас разматра планове за копнену инвазију на појас Газе, наводи “Тајмс оф Израел”. За петак заказана и трећа хитна седница Савета безбедности. Од понедељка је страдало 67 Палестинаца и седам Израелаца.

07:46 ~ Доласци на “Бен Гурион” преусмерени на аеродром “Рамон”

Израелска управа за цивилно ваздухопловство најавила је да ће сви комерцијални летови који дођу на међународни аеродром “Бен Гурион” бити преусмерени на аеродром “Рамон” у Еилату.

Поласци са аеродрома “Бен Гурион” наставиће се према распореду, као и слетања теретних летова.

(Хаарец

07:24 ~ Хамас испаљује ракете ка Израелу

Милитанти Хамаса лансирали су десетине ракета на Израел након што je у израелским ваздушним нападима убијено више команданата Хамаса и срушена вишеспратница у Гази.

Израелске одбрамбене снаге наводе да су до сада погодиле више од 600 мета Хамаса, преноси Хаарец.

Из појаса Газе ка Израелу до сада је испаљено више од 1.100 ракета. 

(Би-Би-Си, Хаарец

Tajмс оф Израел наводи да ће Генералштабу изралеских одбрамбених снага данас бити представљени планови за могућу копнену инвазију на појас Газе.

Ови планови, у које су укључени дивизија Газа и Јужна команда, могу се потом дати израелском политичком руководству на разматрање.

Рано јутрос израелска војска наставила је ракетне нападе на положаје Хамаса. Јутрос су лансиране ракете на северни део града Газе. 

Према ТВ каналу Ал-Џазира, ваздушни напади су извршени на четврт Шеик Радван, а тела две особе пронађена су испод рушевина срушене куће.

Јуче је израелска авијација срушила још један солитер у центру Газе и обећава да ће наставити да гађа положаје Хамаса.

И Хамас узвраћа ударе. Испалили су ракете и на највећи и најважнији израелски аеродром Бен Гурион.

Тајмс оф Израел наводи да је шестогодишњи дечак тешко повређен у ракетном нападу из Газе на стамбену зграду у израелском граду Сдероту. 

Није било непосредних информација о жртвама ракетног напада због којих су се огласиле сирене све до северног Нахалала, 100 километара од Газе, због којих је хиљаде Израелаца морало у склоништа, преноси Ројтерс

Нова седница СБ у петак 

Након одржана два хитна састанка Савета безбедности УН, и то у само три дана, што није уобичајено, за петак је заказана и нова седница најмоћнијег тела УН.

Савет безбедности на претходним састанцима није успео да усагласи текст заједничке изјаве због противљења САД, главног савезника Израела, наводи Тајмс оф Израел.

Према наводима неколико извора које преноси Тајмс оф Израел, 14 од 15 чланова Савета безбедности било је за усвајање заједничке декларације чији је циљ смањење напетости. 

Од почетка најновије ескалације сукоба у понедељак увече убијено је 67 Палестинца, међу којима 16 малолетника, као и седам Израелаца.

Док трају сукоби израелске војске и Хамаса, у мештовитим арапско-јеврејским градовима у Израелу већ неколико ноћи заредом трају насилни протести.

Запаљени су аутомобили, разбијене продавнице. До сада су ухапшене 374 особе, а повређено је 36 полицајаца. 

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху планира да пошаље и војне снаге у те градове како би увео ред. 

Бајден разговарао са Нетанјахуом 

Амерички председник Џо Бајден је након телефонског разговора са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом изразио оптимизам да би насиље између Израелаца и Палестинаца могло ускоро да се оконча.

Изразио је подршку “поновном успостављању одрживог мира”, након непријатељстава две стране, саопштила је Бела кућа.

“Моја очекивања и наде су да ће се ово завршити ускоро, али Израел има право да се брани”, рекао је Бајден новинарима у Белој кући након разговора са израелским премијером, пренео је Ројтерс.

Бајден је такође “осудио ракетне нападе Хамаса и других терористичких група, укључујући оне на Јерусалим и Тел Авив”, додаје се у саопштењу.

Тагови:

Најновије