Команда Новосадског гарнизона ускоро у власништву града

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Најава о изградњи новог војног комплекса Мајурска ада, уједно значи и обавезу да се Војска Србије и Град Нови Сад размене власништва над већ договореним објектима и парцелама.

Град овом приликом уступа Војсци простор на ком ће бити подигнута нова модерна касарна, а за узврат добија 20 објеката, међу којима и три велелепне зграде које чине комплекс Команде Новосадског гарнизона.

Команда Новосадског гарнизона

На средини Дунавске улице, у непосредној близини парка и Рибље пијаце, налазе се три објекта која чине Команду Новосадског гарнизона. Скоро читав век, ове зграде служе потребама Војске. Међутим, пре њихове “мобилизације” здања су имала друге, цивилне намене.

Кућа Јозефа Клајнчека

Први од три, уједно и најстарији објекат, јесте приватна резиденција адвоката Јозефа Клајнчека, који је ту живео крајем XИX века. Верује се да је кућа изграђена 1850-их година у оквиру велике обнове. На фотографији Дунавске улице која је настала за време велике поплаве 1876. године јасно се види кућа, која је тих година била мањих габарита и нешто другачије фасаде. Улични део куће проширен је 1881. године чиме добија данашњи изглед.

На фотографијама из времена реконструкције фасада свих кућа у Дунавској улици 1980-их година, може се приметити да овај објекат остао готово идентичан, као што је приказан на старим сликама које су настале почетком XX века.

Хотел Фабри

Друга зграда у оквиру Команде гарнизона јесте чувени хотел Фабри. Подигнута је 1900. године на месту гостионице Јована Кирјановића. Власник хотела био је Петер Фабри.
Хотел Фабри био је изузетно популаран међу Новосађанима тог времена, а у неком тренутку заједно са хотелом Гранд постаје и сабирни центар утицајних локалних радикала.

Зграда Српске задружне банке

Трећи објекат је двоспратна зграда грађена у периоду од 1923- 1925. године за потребе тадашње Српске задужне банке, на месту помоћних објеката Хотела Фабри. Зграда је настала по плановима архитеката Емила Хопе и Ото Шентала, док је касније интервенције на објекту извео чувени Дака Поповић.

Већ наредне године власништво над објектом преузима Војска. За време окупације зграда је служила као злогласно мучилиште у народу познато под називом „Армија“. После рата, овај заједно са друга два објекта постаје део комплекса Команде гарнизона што је и данас.

Извор: нсузиво.рс
Фото: Пиxабаy

Тагови:

Најновије