ПОГЛЕДАЈТЕ ЕКСКЛУЗИВНА ДОКУМЕНТА СА МАУРИЦИЈУСА: Ђилас крије паре у пореском рају и у Швајцарској (ФОТО)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

СВЕ што је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас претходних дана говорио о својим рачунима у иностранству – пада у воду. Докази до којих су дошле “Новости” потврђују да се његово пословање протеже све до пореског раја Маурицијуса, као и да има позамашну суму на конту у Швајцарској!

Према документацији до које је дошао наш тим, на дан 12. децембра 2020. године, Ђилас је на два рачуна у ове две земље имао скоро 6,4 милиона евра.

Постоји основана сумња да је ово само врх леденог брега и први велики траг у откривању мутних пословних и финансијских трансакција које су се годинама одвијале у троуглу између Ђиласа, његовог рођеног брата Гојка и бизнисмена Драгана Шолака. Такође, даља истрага могла би да доведе до шокантних сазнања да су стотине милиона евра народних пара извлачили из земље и да је тај новац завршио, како постоје назнаке, на многим рачунима у још најмање 15 држава широм света.

Упркос томе што јавно тврди да је његова једина веза са Маурицијусом једно летовање са породицом пре 20 година, објављујемо документ који потврђује следеће:

– На рачуну Дојче банка у овој острвској земљи, чији је Ђилас формални holder (власник), крајем прошле године, налазило се тачно 5.741.025 евра!

– Компанија на коју се води рачун је “Асканијус” (Ascanius LTD).

Други документ, који објављујемо, односи се на рачун у Сосијете женерал банци у Швајцарској, који се води на фирму Multikom open AG. Ту фирму званично представља Гојко Ђилас, али су као потписници наведени и Драган Ђилас и извесни Шмит Паскал. У децембру прошле године на конту је било 620.147,20 евра.

Иза наизглед компликованог “банкарског вокабулара” крије се једноставно откриће: лидер ССП и те како има пословне везе са Маурицијусом, а коју у јавности хоће да представи само као далеку туристичку дестинацију. У овом тренутку постоје и поуздане информације да Ђилас, осим у еврима, у овој егзотичној земљи има и рачун на којој је сума у домаћим рупијима.

У Швајцарској се налази 620.147 евра

Кад је реч о Швајцарској, постоје назнаке да се, осим око 620.000 евра, колико има на рачуну до ког смо дошли, налазе много озбиљније своте новца на још четири конта. Два су, такође, у Сосијете женерал банци (један у доларима, а други у швајцарским францима), а још два у Уникредит банци (један рачун је у еврима, други у францима).

Ова документа могла би коначно да разоткрију и комплетну Ђиласову имовинску карту и како је новац до којег је дошао док је био на власти, продавајући минуте и секунде рекламног простора у медијима, завршио изван Србије. Такође, рачуни показују и да постоји основана сумња да је финансијском акробатиком и, очигледно, фиктивном продајом својих фирми, избегао да плати порез у нашој земљи. Али, кренимо редом…

Наиме, власник 95 одсто “Дајрект медије”, са којом је Ђилас започео бизнис и за коју тврди да ју је у априлу 2014. године продао бугарском бизнисмену Красимиру Гергову и његовој CEE media – заправо је фирма Ascanius Netherlands BV. То јасно показује захтев Комисији за заштиту конкуренције, коју је “Дајрект медија” поднела 21. августа 2018, приликом куповине Пинк М у Подгорици и Пинк БХ у Сарајеву. Решење којим се Комисија изјаснила о овом случају је – јавни документ.

На рачуну на Маурицијусу више од 5,7 милиона евра

Такође, према досад доступним информацијама, зајам за куповину “Дајрект медије” Гергову је дао управо Драган Шолак и то у износу од 17,7 милиона евра. У августу 2015, дакле годину дана пошто је “Дајрект медија” наводно продата бугарском медијском магнату, она се поново, и то без икаквих трошкова, преноси компанији Ascanius Netherlands BV, која је основана 17. марта 2015. године. А сада се појављују докази да фирма Ascanius, односно Ђилас, имају рачун на Маурицијусу, што указује на неколико ствари:

– Да је Ђилас “Дајрект медију” само фиктивно продао;

– Да са Шолаком има дугорочне пословне односе, који датирају још од 2014, иако у јавности негира да са њим има било какву пословну повезаност;

– Да је Шолак финансирао фиктивну куповину “Дајрект медије” преко CEE media Красимира Гергова.

Ту није крај финансијских лупинга Ђиласа и Шолака: у августу 2018. Шолакова “Јунајтед група” из Луксембурга јавно је купила “Дајрект медију” од фирме Ascanius.

Од тог тренутка, у билансима предузећа Ascanius LTD, односно у приходима и профитима, појављује се више од 52 милиона евра! Тај новац је очигледно власницима Ascanius, односно Ђиласу, распоређен на рачуне широм света, од чега је један конто и онај на Маурицијусу.

Решење Комисије за заштиту конкуренције

ПРВИ ВЛАСНИК КУМ ЂОРЂЕВИЋ

ПРЕМА незваничним информацијама, власништво над фирмом “Дајрект медија” сакривено је иза осам компанија регистрованих у више офшор локација – Холандији, Луксембургу, Британским Девичанским Острвима, Самои, Хонгконгу. “Дајрект медију” су званично основали Ђиласов кум Млађан Ђорђевић и још двоје његових сарадника у априлу 2001. Ђилас у власништво улази тек 2004. године.

ХАПШЕЊА ЗБОГ ПРОДАЈЕ ТВ СЕКУНДИ

У ЗАХТЕВУ који је 2018. поднет Комисији за заштиту конкуренције, види се и да су, осим Ascanius Netherlands BV, сувласници “Дајрект медије” и дугогодишњи Ђиласови блиски сарадници Јадранка Дринић, са три одсто власништва, као и Силвана Пандуревић и Јован Стојановић, са по једним одстом удела. У августу 2019. Стојановић и двоје запослених у РТС ухапшени су по налогу Тужилаштва за организовани криминал, због сумњи за корупцију у купопродаји ТВ секунди. Дринићева је и даље недоступна надлежним органима у поступку Тужилаштва који се води због сумње да је РТС оштећен за 688 милиона динара у спорним уговорима са “Дајрект медијом”.

Тагови:

Најновије