Свет: У Бразилу други дан за редом рекордан број умрлих од короне

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

РИО ДЕ ЖАНЕИРО – 

Бразил је други дан заредом забележио рекордан број смртних случајва оболелих од корона вируса, пошто је у протекла 24 сата умрло 1.910 људи.

То је приморало државу Сао Пауло да уведе строге рестрикције, па ће тако од суботе барови и ресторани радити само доставу, а тржни центри и предузећа која нису суштински важна биће затворени, преноси Ројтерс.

Ригорозне мере су уведене јер последње две седмице свака два минута по један пацијент долази на одељења интензивне неге, саопштио је гувернер Сао Паула.

За годину дана број жртава корона вируиса у Бразилу је скоро 260.000, а земља је на другом месту по броју преминулих, после САД.

Страх од новог таласа епидемије подстакнут је и због домаће варијанте вируса, назване P1, а Бразил је ушао у најсмртоноснији део пандемије.

Увођење нових рестрикција у Сао Паулу наљутио је председника Жаира Болсонара, који се противи закључавању и од почетка пандемије изјављује да корона вирус не представља велику опасност.

“Не можете паничити, нити поново прибегати остављању људи у кућама. Људи ће умрети од глади и депресије”, рекао је Болсонаро у среду.

Међутим, више бразилских држава и градова ће вероватно следити Сао Пауло, јер су њихови здравствени системи на ивици пуцања.

Здравствени радници такође су у среду позвали на увођење полицијског часа у целој земљи.

Две кубанске вакцине у финалној фази тестирања

Научници су у финалној фази тестирања две вакцине против ковида, од четири вакцине које Куба развија.

Едуардо Мартинез, председник фармацеутског конгломерата БиоКубаФарма који надгледа развој вакцина рекао је репортерима у Хавани да је хиљаде људи учествовало у ранијим фазама Соберана 2 и Абдала вакцина, које су показале “јак имунолошки одговор” и није било озбиљних нуспојава, пренео је Фајненшл тајмс.

Државна телевизија је показала снимак фабрика које производе на хиљаде доза обе вакцине.

Још две вакцине са Кубе, од којих се једна даје путем спреја у нос, су и даље у ранијој фази тестирања, која се обављају и у Ирану, Венецуели, а и Мексико ће можда учествовати у тестирању.

За кубанске вакцине нису потребни фрижидери, према тврдњи кубанских власти, а прелиминарни резултати се очекују у мају, док ће тестирања вакцине Абидала почети у другој половини марта.

У Јужној Африци заплењено више стотина ампула лажних вакцина

Власти у Јужној Африци заплениле су више стотина бочица са лажним вакцинама против ковида-19, након глобалног упозорења које је упутио Интерпол о томе да су вакцине постале примарна мета криминалних организација.

У једном складишту у Гермистону, недалеко од Јоханесбурга пронађено је 400 ампула са лажним вакцинама, а полиција је ухапсила тројицу држављана Кине и једног држављанина Замбије, наводи се на сајту Интерпола.

Кинеска полиција је раније успешно идентификовала криминалну мрежу која је продавала лажне вакцине, упала у погон за паковање, ухапсила око 80 осумњичених и запленила више од три хиљаде доза лажне вакцине.

У истрази је учествовало одељење Интерпола за недозвољене производе и глобално здравље, наводи се у саопштењу и додаје да су доступне фотографије оригиналне вакцине и објашњени легални методи дистрибуције које примењују фармацеутске компаније како би се лакше идентификовале лажне вакцине.

Шри Ланка је данас одобрила коришћење руске вакцине против вируса корона Спутњик.

У тој земљи се већ користи вакцина АстраЗенека, која се производи у Индији. Шри Ланка је купила пола милиона доза те вакцине, а исто толико је добила као донацију.

Вакцинација је у Шри Ланки почела у јануару и до сада је вакциону примило више од 550.000 особа.

Влада намерава да купи још 13,5 милиона доза вакцине АстраЗенека, јавља АП. Вирусом корона је у Шри Ланки заражено више од 84.000 људи, а скоро 500 је умрло од ковид-19.

Израел: Мање од 700 тешких случајева први пут за два месеца

 Број пацијената у тешком стању изазваним ковидом је данас пао испод 700, што је најмањи број у претходна два месеца у Израелу.

У среду су забележена 4.143 нова случаја инфекције ковидом, а више од половине заражених је млађе од 19 година, извештава Јерусалим пост.

Према извештају министарства здравља, од свих урађених тестова, 5,2 одсто је позитивно, а број пацијената у тешком стању је 699.

Од почетка пандемије ковида у Израелу је преминуло 5.815 људи.

Тагови:

Најновије