СУНОКО награђује произвођаче шећерне репе са већом дигестијом

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Како преноси портал АгроФин.рс, уочи сетве шећерне репе стручњаци кажу да ће у Србији бити посејана на нешто већим површинама него лане. Суноко и Хелленик Сугар са произвођачима у Војводини, још јесенас су уговорили производњу за 34 евра за тону. Суноку ће, по сетвеном плану, под репом имати 27.000, а Хелленик сугар 12.500 хектара.

Слободан Кошутић, генерални директор компаније Суноко, који у свом власништву има шећеране у Врбасу, Ковачици и Пећинцима, каже да ратари профит са репом могу да обезбеде само већом производњом.

“У Француској, Немачкој, Холандији и Пољској, произвођачи шећерне репе по хектару, произведу шећера од 13 до 14 тона, а ми смо на нивоу компаније, прошле године остварили осам. Пред нама је ове године изазов да дођемо до просечних десет тона шећера по хектару. То се може постићи само са производњом 60-65 тона шећерне репе по хектару, са дигестијом 16. Зато смо одлучили да ове године додатно наградимо произвођаче који буду имали већу дигестију од просечне”, Рекао је Кошутић.

Ратар из Бечеја Нандор Ковач један је од већих произвођача шећерне репе у Средњој Бачкој. Ових дана ужурбано припрема своје парцеле како би као и сваке године, ако временски услови дозволе, посејао репу у прописаном агротехничком року.

“Цена шећера би, на основу свих инпута и трошкова, требало да иде на горе, како би шећеране бар мало подигле цену шећерне репе, са 34 евра по тони”, каже Ковач који ће овог пролећа репу посејати на 25 хектара.

Б.К.

Тагови:

Најновије