Kako ćemo na godišnje odmore ovog leta?
Autor: Redakcija
04.05.2020.

U našoj zemlji na snazi je vandredno stanje, ali je počelo ublažavanje mera koje su uvedene zbog suzbijanja širenja pandemije koronavirusa, te ono o čemu većina građana, sa dolaskom lepog vremena, razmišlja jeste da li će moći ove godine da ide na letovanje. O tome da li će moći i kako da odu na željene destinacije posebno razmišlaju oni koji su već uplatili aranžmane za letovanje.

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. Ovom uredbom omogućeno je dobijanje zamenskog putovanja, odnosno, vaučera umesto novca za uplaćene aranžmane.

Tako, putnik može da zaključi novi ugovor o realizaciji putovanja (vaučer), ali nije u obavezi. Turistička agencija kao organizator putovanja može putniku da ponudi zamensko putovanje za nerealizovano turističko putovanje koje je u celosti ili delimično uplaćeno zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije, a koje je otkazano ili nerealizovano u periodu vanrednog stanja ili kasnije usled okolnosti koje su prouzrokovane bolešću COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Ukoliko se zamensko putovanje realizuje na drugoj destinaciji, pre zaključenja novog ugovora o organizovanju putovanja organizator putovanja, odnosno posrednik u prodaji turističkog putovanja (subagent) mora da obezbedi pisanu saglasnost putnika. Vrednost vaučera ne sme biti niža od vrednosti nerealizovanog putovanja.

Zamensko putovanje putnik može da iskoristi u periodu od jedne godine od dana uručenja ponude, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazao zamensko putovanje, organizator putovanja je dužan da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana od isteka roka odnosno 31. decembra 2021. godine. U Uredbi se ističe da se mogućnost izdavanja ponude na zamensko putovanje, pod uslovima iz uredbe odnosi se i na izlete.

Ukoliko se ugovor o zamenskom putovanju ne bude zaključen jasno je da je na snazi stari ugovor na koji se odnosi Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obligacionim odnosima.

Kada su u pitanju turisti iz Srbije, godinama unazad najtraženija destinacija je Grčka koja bi svoje svoje granice, za naše državljane, mogla da otvori u periodu između 15. juna i 1. jula. Veliki broj naših turista, osim putem agencija, uplatio je svoje aranžmane direktno u grčkim hotelima ili kod vlasnika apartmana, pre svega na Halkidikiju, Skijatosu, Lefkadi i Olimpijskoj regiji.

Novi Zakon o povraćaju depozita predviđa nekoliko varijanti:

- U dogovoru sa vlasnicima možete da odložite letovanje za kasniji termin tokom leta 2020. Da bi se promena termina ostvarila neophodno je da se sa vlasnikom potvrdi cena i raspoloživost željenog (novog) termina.

- U dogovoru sa vlasnicima možete odložiti letovanje za naredno leto (2021). U tom slučaju niste u obavezi da se već sada odlučite za termin, ali je svakako bolje da ranije zauzmete period za koji smatrate da bi mogao biti odgovarajući.

- Ukoliko ne želite da letujete ove ni naredne sezone, depozit niste izgubili i biće vam uplaćen od strane vlasnika u kompletnom iznosu (nakon umanjenja bankarskih troškova), po isteku važenja vaučera (18 meseci).

Vlasnici hotela i apartmana imaju više mogućnosti pa su neki vraćali depozit odmah po otkazivanju, dok su neki vlasnici zamolili da se sačeka da im stignu prvi turisti ove sezone, pa da od naplaćenog smeštaja pošalju deposit, a neki su zamolili da se sačeka do kraja leta. Jedan deo vlasnika ne može da precizira kada će vratiti depozite jer su novac uložili u renoviranje, izgradnju novog objekta, neki od depozita tokom zime i proleća vraćaju kredit te će novac vratiti najkasnije za 18 meseci.

S obzirom da turističke agencije ne rade za sada nije mnogo ljudi otkazalo letovanje, ali se očekuje da će toga biti u danima koji nam predstoje. Inače, aranžmani za predstojeće leto uplaćivani su još od septembra prošle godine i za veliki broj njih novac je već prosleđen hotelijerima.

Pošto je situacija prilično stabilna i u Bugarskoj i Crnoj Gori to bi mogle biti destinacije na kojima će srpski turisti letovati ove godine. Situacija sa pandemijom koronavirusa prema podacima stabilna je i u Egiptu i u primorskom delu Turske.

Međunarodno udruženje avio-kompanija IATA najavilo je da bi, zbog situacije s koronavirusom, mogle da budu uvedene dodatne bezbednosne mere u avionima. Ove mere podrazumevale bi manji broj sedišta, što bi svakako uticalo na cenu karte, a samim tim i odluku turista da putuju u određene zemlje. 

Ono što je za sad nepozanto jeste da li će i kakve zdravstvene kontrole biti na granicama, a nije rešeno ni pitanje karantina
 
 
Ono što je izvesno jeste da će se veliki broj turista zbog neizvesnosti povodom pandemije opredeliti za varijantu da svoj godišnji odmor provede negde u Srbiji. Uskoro počinje podela još 400.000 vaučera za odmor u Srbiji. Tokom januara i februara već je podeljeno 160.000 vaučera, što znači da će ove godine biti podeljeno ukupno 560.000 vaučera. 
 
Kako će se razvijati situacija sa pandemijom koronavirusa, kao i kakve će biti mere u zemljama u kojima bismo želeli da letujemo ostaje nam da vidimo. Od toga će u velikoj meri zavisiti kako ćemo i da li ćemo ove godine ići na željeno letovanje. 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar