Šta morate videti u Novom Sadu, čak i kad ste tu samo na dan?
Autor: Redakcija
05.06.2020.

Novi Sad je jedan od gradova koji mogu mnogo toga da ponude svojim posetiocima. Grad kulture i turizma, raskršće je najvažnijih evropskih puteva. Grad je tradicionalnog i savremenog načina života i grad koji svim svojim posetiocima nudi zanimljive mogućnosti za ugodno proveden dan ili noć.

Predstavljamo vam znamenitosti koje nikako ne bi trebalo da propustite ukoliko se nađete u ovom gradu. Najlepše je da ih, posebno one koje se nalaze u centru grada, obiđete peške. Polazna tačka svakako je Trg slobode.

Trg slobode

Trg slobode je mesto na kom se održava većina važnijih događaja na otvorenom. U njegovom središtu se nalazi spomenik Svetozara Miletića, jednog od najznačajnijih srpskih političara 19. veka i najmlađeg gradonačelnika u istoriji Novog Sada. Spomenik je izradio poznati hrvatski vajar Ivan Meštrović. Na suprotnim stranama trga, okrenute jedna prema drugoj, nalaze se gradska kuća i katolička Crkva Imena Marijinog. Obe je projektovao mađarski arhitekta Georg Molnar

Katedrala

Rimokatolička crkva Imena Marijinog podignuta je 1894. godine. Na istom mestu, pre katedrale, nalazila se mala crkva iz 18. veka sa grobljem u njenom zaleđu.
 
Sadašnja katedrala dugačka je 52, a široka 25 metara, a njen toranj sa satom na sve četiri strane visok je 72 metra. Sagrađena je u neogotskom stilu, od žute cigle, a prozori su ukrašeni peštanskim vitražima. Katedrala je najveći verski objekat u Novom Sadu i jedna od njegovih najprepoznatljivijih znamenitosti. Molnar za njeno projektovanje nije tražio nikakvu naknadu, pa se u znak zahvalnosti unutar crkve nalazi njegova bista.
 
Zbog svoje grandioznosti naziva se katedralom, što ona u suštini nije jer se sedište Bačke biskupije nalazi u Subotici.

Gradska kuća
 
 
Godinu dana nakon crkve sagrađena je Gradska kuća, po uzoru na gradsku kuću u Gracu, u neorenesansnom stilu. Pre početka gradnje postojale su političke nesuglasice vezane za lokaciju. Svetozar Miletić se zalagao da na tom mestu bude podignuto narodno pozorište.
 
Na bočnim stranama trga smešteno je još nekoliko bisera arhitekture među kojima se ističu palata Gvozdeni čovek, Finansijska palata i zgrada Hotela Vojvodina. Palata Gvozdeni čovek je podignuta 1908/9. godine, a ime je dobila po ratničkom oklopu postavljenom u udubljenju jedne od kupola. Najstariji novosadski hotel, Hotel Vojvodina datira iz 1854. godine. Prvobitno je nazvan po carici Jelisaveti, a kasnije po kraljici Mariji, supruzi kralja Aleksandra Karađorđevića. Sadašnji naziv nosi od 1945. godine. Najinteresantnije činjenica, osim one da izgled nije menjao od kada je izgrađen, je da je električno osvetljenje imao još 1899. godine, dok je ono u gradu uvedeno tek 1910. godine. Preko puta hotela nalazi se još jedan arhitektonski biser, Finansijska palata iz 1904. godine. Jedno vrijeme se u njoj nalazila jedna od najreprezentativnijih gradskih galerija.
 
Ulica Laze Telečkog
 
Ulica Laze Telečkog nezaobilazna je destinacija svakoga ko i na samo par sati, dođe u Novi Sad. Ulica, samo 200 metara dugačka, sa mnoštvom kafića, barova, pabova, klubova, nudi zabavu za svakoga, od ljubitelja starog dobrog roka do narodnjaka. 
Inače, Laza Telečki je bio prvi profesionalni pozorišni glumac i reditelj i istaknuti član Srpskog narodnog pozorišta. Tokom svoje glumačke karijere, odigrao je preko 200 uloga, uglavnom u domaćim komadima, a postao je popularan i daleko izvan Novog Sada. Sticajem nesrećnih okolnosti, razbolevši se od tada teško izlečive tuberkuloze, umro je veoma mlad, u 32. godini. Sahranjen je na Almaškom groblju.
 
Zmaj Jovina ulica
 
Od Trga slobode do Vladičanskog dvora prostire se Zmaj Jovina ulica, najznačajnija pešačka zona u Novom Sadu. U njoj se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata sa letnjim baštama, kao i prodavnica različite namene.
 
Na broju 28 se nalazi najstarija kuća u Novom Sadu, sagrađena 1720. godine u baroknom stilu. Bila je među prvim kućama na sprat, a u njoj je 1790. otvorena i prva novosadska štamparija.
 
Vladičanski dvor je verovatno najinteresantnija građevina u ovoj ulici, a spada u najvrednija arhitektonska zdanja grada. Sagrađen je 1901. godine u blizini Saborne crkve, na mestu prvog episkopskog dvora, koji je stradao u bombardovanju 1849. godine. Fasada današnjeg dvora predstavlja simbiozu vizantijskih, istočnjačkih, ali i arhitektonskih i dekorativnih elemenata srednjovekovnih srpskih manastira.
 
Ispred dvora se nalazi spomenik pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju. U neposrednoj blizini je Saborna crkva Svetog Đorđa, najveći i najznačajniji pravoslavni hram u gradu. Inače u centru Novog Sada nalazi se nekoliko crkvi različitih konfesija, kao što je Uspenska crkva kod Srpskog narodnog pozorišta, zatim Nikolajevska crkva, Grkokatolička crkva Sv. apostola Petra i Pavla i druge. Nikolajevska crkva je najstariji pravoslavni hram u Novom Sadu, a poznata je po tome što su u njoj krštena deca Alberta Anštajna i Mileve Marić.
 
Dunavska ulica
 
 
Dunavska ulica je prava riznica koja čuva najstariju istoriju grada. Na ulazu u ulicu nalaze se dve najznačajnije građevine. To je Gradska biblioteka, osnovana 1885. godine, i kuća preko puta poznata pod nazivom Kod belog lava. U dvorištu te kuće se nalazi najstariji bunar u Novom Sadu, iz 1721. godine.
 
Muzej Vojvodine koji poseduje istorijske, arheološke i entološke eksponate takođe se nalazi u ovoj ulici. U zgradi na broju 35 u okviru muzeja mogu se videti eksponati koji pripadaju istoriji Vojvodine od vremena paleolita do kraja 19. veka, dok zgrada na broju 37 priča priču iz perioda 1945. godine sa akcentom na strašne događaje iz Prvog i Drugog svetskog rata. 
 
Dunavski park
 
 
Dunavski park nastao je na mestu zabarenog rukavca Dunava obraslog trskom, koji je krajem 19. veka preuređen u park. U centralnom delu parka se nalazi jezero okruženo brojnim stablima piramidalnog hrasta, koprivića, platana, breze i drugog drveća.
 
Park je proglašen spomenikom prirode, a do pre par godina glavna atrakcija bili su labudovi Isa i Bisa, dok Bisu i labudiće nisu rastrgali psi lutalice. U jezeru danas ima i kornjača, a tu su patke. Park je bogato ukrašen skulpturama, tu su Nimfa, bista Branka Radičevića, figura Đure Jakšića, bista Miroslava Antića. U parku se nalazi i saletla koja je mesto održavanja manjih koncerata i različitih kulturnih dešavanja tokom letnjih meseci. Oko novogodišnjih praznika park se ukrašava brojnim lampicama i montira se klizalište koje predstavlja pravi užitak za posetioce. Park se pretvara u Ledenu šumu.
 
Petrovaradinska tvrđava
 
 
Petrovaradinska tvrđava u svojim zidinama krije priče mnogih generacija, bitaka i poraza. Izgradila je Austrija u periodu od 1692. do 1780. godine, kao odbranu od Turaka. Prepoznatljiva je po petrovaradinskom satu kog nazivaju još i “pijani sat”, a datira iz 1750. godine. Ovaj sat je autentičan zbog toga što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. I to zato da bi se vreme na satu moglo videti sa veće udaljenosti, sa Dunava ili iz Novog Sada.
 
Petrovaradinska tvrđava se nalazi u samom vrhu turističkih atrakcija Novog Sada, te je omiljeno mesto okupljanja i domaćih i stranih posjetilaca. Poznata i kao „Dunavski Gibraltar“.
 
Interesantno je da je nakon Prvog svetskog rata tvrđava bila na listi fortifikacija namijenjenih rušenju, ali ju je pukovnik Dragoš Đelošević odlučio sačuvati. Zahvaljujući njemu, Novi Sad ima vrednu turističku atrakciju koja pruža brojne mogućnosti, od jednostavnog uživanja u sunčanom danu sa pogledom na grad, pa do istraživanja podzemnih tunela sa obučenim vodičima. Tokom leta tvrđava je mesto održavanja nadaleko poznatog muzičkog festivala Exit.
 
Štrand
 
 
Ukoliko krenete kejom, uzvodno Dunavom, dolazite do plaže Štrand. Najpoznatija gradska plaže zvanično je otvorena 1911. godine. Do Štranda je vozio tramvaj Trčika koji je polazio iz Železničke ulice. Na plažu se dolazilo i lađama i fijakerima.
 
Danas je to mesto glavnih letnjih dešavanja, a plaža i Dunav su za Novosađane njihovo more. Neizbežna je destinacija tokom letnjih meseci jer ima mnogo zelenila, igrališta za decu i mesta za razne sportove. Plaža, duga 700 metara, je uređena, sa ležaljkama, suncobranima i tuševima, te brojnim barovima i drugim pratećim sadržajima. Štrand je ujedno i mesto održavanja mnogih lokalnih žurki i festivala. Tokom leta ovde se okuplja veliki broj ljudi radi kupanja i sunčanja, ali tokom hladnijih meseci ovde je sjajno mesto za opuštenu šetnju pored reke, uživanje u miru i divnom pogledu.
 
Mostovi
 
Ukoliko volite duge šetnje, tu su i tri novosadska mosta. Krenite preko mosta Slobode, koji je prvi put otvoren 1981. godine, da bi se posle bombardovanja ponovo obnovio 2005. godine. Vratite se u grad preko mosta Duge, koji svako veče osvetljava Dunav svim bojama. Ovaj izgled mosta, koji spaja Novi Sad i Petrovaradin nastao je 2000. godine. Žeželjev most završen je 1961. godine, a srušen je u bombardovanju Srbije, 12 puta je gađan dok se nije srušio. Novi most je napravljen 2018. godine.
 
Nabrojali smo samo neke od zmanenitosti Novog Sada koje morate obići, ali vam je sigurno jasno da za obilazak grada i uživanje u njegovim čarima nije dovoljan jedan dan. Ipak, ukoliko ne ostajete duže od toga, nema sumnje da ćete imati sasvim dovoljno zanimljivosti kojima možete da upotpunite svoj dan.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar