Šta najmlađe očekuje u vrtićima i jaslicama?
Autor: Redakcija
05.05.2020.

Vrtići u Srbiji i produženi boravak u školama počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, kako je odlučeno na zajedničkoj sednici u Vladi Srbije kojoj su prisustvovali predstavnici države, sindikata i lekari.

-Moramo decu početi da učimo kako da se štite, to je veliki zadatak vaspitačica. Neće više život biti kao pre pandemije, moramo se svi pa i deca pripremati za takve uslove - rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Prema procenama rizik dece prilikom boravka u vrtiću, kako je rekla zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević, nije veći nego što je u porodičnim uslovima ili u svakodnevnom funkcionisanju.

-Kada je u pitanju povratak dece u vrtiće zasnovali smo se na iskustvima drugih zemalja, kao i podacima medicine zasnovane na dokazima da i deca mogu da se inficiraju. Međutim, sva dosadašnja istraživanja su pokazala da deca nemaju ili nikakve simptome ili imaju blage oblike bolesti – rekla je Tepavčević Kisić.

Roditeljima dece koja idu u vrtiće stigao je, putem vajber grupa, zahtev da se što pre izjasne da li imaju potrebe za slanjem dece u vrtiće. Kako je istaknuto, tražili su se podaci samo o onoj deci za koju roditelji ne mogu da nađu drugo rešenje za čuvanje, odnosno, gde je dovođenje deteta u predškolsku ustanovu jedina mogućnost da bi roditelji mogli da nastave da rade.

Dakle, za početak, u vrtiće će ići samo deca čija roditelji imaju radnu obavezu, odnosno, ne mogu da rade od kuće i oni će morati to i da dokažu potvrdama poslodavaca. Formiraće se male grupe dece, a starije grupe će moći da nose i maske.

-Starije grupe će verovatno moći da nose maske, dok mlađe neće morati, konsultovaćemo se sa strukom. Neće biti puno dece u vrtiću, to će biti grupe od po petoro ili šestoro. Dete mora biti potpuno zdravo kako bi ušlo u vrtić i to ćemo kontrolisati – rekao je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević.

Vaspitači će morati da obezbede uslove minimalne socijalne distance među decom, a mnogi roditelji se pitaju da li je to izvodljivo i kako će se onda igrati bez bliskog kontakta. Prijem dece na ulazu, prolazak kroz dezobarijeru, stočiči udaljeni dva metra, spavanje po principu noge glava, često provetravanje prostorija samo su neke od mera koje će morati da se poštuju. Roditelji, jedno od njih koje bude dovodilo dete u vrtić, moraće da ima maske, a ako ih bude vise u istom trenutku, moraće da paze da razdaljina između njih bude dva metra. Svi zaposleni, kao i osoblje za spremanje i dostavu hrane, moraju takođe nositi zaštitnu opremu, odnosno, maske i rukavice.

Evo koja su sve pravila, odnosno, mere, za postupanje zaposlenih i korisnika u predškolskim ustanovama koje je doneo Krizni stab. Ukupno ih je 35.

-Pre početka rada, potrebno je provesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija

-Obezbediti dovoljne količine lične zaštitne opreme, sredstva i pribora za čišćenje i dezinfekciju

-Na ulazu u objekat postaviti dezobarijere

-Uvesti obavezno pranje ili dezinfekciju ruku prilikom ulaska u objekat, kao i pranje ruku dece pri prijemu u ustanovu

-Prijem dece obavljati u skladu sa važećom procedurom ponovnog dolaska deteta nakon dužeg odsustva uz potvrdu nadležnog pedijatra

-Prilikom dolaska/odlaska dece uspostaviti proceduru kontrolisanog ulaska kako se ne bi stvarala gužva i kako bi se obezbedila preporučena distanca od 2 metra, u skladu sa mogućnostima, organizovanje prihvata dece ispred objekta (na ulazu), u unapred dogovorenim intervalima. Roditelji dece treba da nose masku pri dolasku.

-Edukovati roditelje o važnosti ostajanja kod kuće dece sa simptomima bolesti – respiratorne, crevne infekcije, povišena temperatura i sl. Ili sa sumnjom na početak bolesti.

-Edukovati zaposlene o obavezi praćenja sopstvenog zdravstvenog stanja i stanja dece i pridržavanja postupka u skladu sa preporukama vezanim za prevenciju pojave bolesti Kovid-19 (uključujući poštovanje socijalne distance i korišćenja lične zaštitne opreme). Zaposlene kod kojih su se ispoljili simptomi bolesti, odmah udaljiti sa radnog mesta.

-Sprovoditi strogu trijažu dece pri prijemu u objekat. Osoba koja obavlja trijažu treba da pre pregleda i nakon svakog pregleda ukoliko je imala kontakt sa detetom opere ruke toplom vodom i sapunom, kao i da koristi ličnu zaštitnu opremu – masku, rukavice, vizir, radnu uniformu. Razmotriti mogućnost uvođenja merenja telesne temperature beskontaktnim toplomerom pri dolasku deteta – obrisati ga nakon svakog merenja alkoholnom maramicom ili dezificijensom. Pri svakoj sumnji na postojanje respiratorne bolesti, dete ne primati u kolektiv.

-Pojačati higijenske mere u celom objektu uz češću primenu mera tekuće dezinfekcije prostora, površina i predmeta, uključujući igračke, površine i predmete koji se često dodiruju.

-Obezbediti da deca za stolovima sede na udaljenosti od 2 metra.

-Ne mešati grupe i vaspitače, u skladu sa preporukom socijalnog distanciranja. Boravak dece organizovati tako da se međusobni kontakt različitih vaspitnih grupa dece maksimalno izbegne, u skladu sa mogućnostima: odvojeno vreme za igru uz organizovanje igara u istim manjim grupama – boravak na otvorenom, primene higijenskih mera pre obroka, tokom služenja obroka.

-Ne dozvoliti da deca među sobom dele hranu.

-Ne koristiti igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, posebno mekane igračke. Ne mešati igračke između vaspitnih grupa i dece pre nego što se operu i dezinfikuju. Uspostaviti jasnu proceduru za pranje, dezinfekciju i odlaganje čistih i „prljavih“ – korišćenih igračaka kako bi se sprečilo njihovo ukrštanje. Pranje i čišćenje igračaka obavljati van domašaja dece.

-Posebnu pažnju treba obratiti na potrebu pojačanih higijenskih mera u slučaju pranja, umivanja, hranjenja, držanja u naručju dece.

-Uvesti češće pranje ruku dece, a obavezno nakon kijanja, kašljanja, plača, pre i posle konzumiranja hrane. U slučaju pružanja pomoći pri pranju ruku detetu, osoblje mora nakon toga oprati svoje ruke.

-Uvesti obavezan nadzor pri pranju ruku dece.

-Tokom menjanja pelena u mlađim grupama, strogo poštovati proceduru održavanja higijene ruku pre i nakon zamene i odlaganja pelena. Nakon zamene pelena, obaviti i pranje ruku deteta, kao i pranja i dezinfekciju površina i završnog pranja ruku nakon sprovedene procedure.

-Koristiti sredstva za pranje koja se rutinski koriste.

-Pri korišćenju dezinfekcionih sredstava voditi računa o pravilnoj primeni u skladu sa uputstvom proizvođača, vezanom za namenu, koncentraciju, način primene i neophodno kontaktno vreme.

-Pribor i sredstva za čišćenje i dezinfekciju moraju se držati van domašaja dece i ne smeju se primenjivati u neposrednoj blizini dece, kako bi se izbeglo udisanje eventualnih isparenja.

-Redovno, u skladu sa vremenskih prilikama, prirodnim putem – otvaranjem prozora, provetravati prostorije, posebno prostorije za boravak dece. Ne koristiti veštačku ventilaciju.

-Dnevni odmor – spavanje organizovati tako da se deca na krevetima pozicioniraju po principu „noge – glava“ uz preporučenu razdaljinu od 2 metra. Obezbediti pojedinačne krevete i posteljinu za svako dete i strogo voditi računa da se ne mešaju.

-Osobe koje rade na pripremi i distribuciji hrane moraju nositi maske i rukavice i sprovoditi mere pojačane lične higijene, posebno učestalog pranja ruku i mere pojačane opšte higijene.

-Iako je, prema SZO, rizik za transmisiju virusa putem hrane, kao i ambalaže – pakovanja vrlo nizak, prilikom pripreme hrane potrebno je strogo se pridržavati principa dobre higijenske prakse u pripremi i manipulaciji hranom, sa ciljem smanjenja uvek prisutnih rizika za sve bolesti prenosive hranom, posebno značajne u uslovima organizovane kolektivne ishrane.

-Sprovoditi pojačane edukativne aktivnosti sa decom, sa ciljem lakšeg razumevanja i usvajanja novih pravila postupanja o važnosti: a) čestog i pravilnog pranja ruku , b) kašljanja i kijanja u podlakticu, v) socijalnog distanciranja koje treba osmisliti kroz igru dece – razmestiti ih da sede na udaljenosti jedni od drugih g) izbegavanje dodirivanja lica.

-Na vidnim mestima postaviti edukativne postere sa preporukama o preventivnim aktivnostima.

-Kontrolisati razloge odsustva dece, kontaktirati roditelje, a po potrebi i pedijatra nadležnog Doma zdravlja.

-Ne sprovoditi organizovane grupne aktivnosti u objektu ( priredbe i sl. ), kao ni organizovane posete mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, izlete, ekskurzije.

-Ukoliko postoji organizovani prevoz dece (kuća – predškolska ustanova), mere socijalnog distanciranja i pojačane dezinfekcije se moraju poštovati i tokom prevoza. U tom smislu potrebno je da vozač nosi masku koja prekriva nos i usta, rukavice, da razmak između dece bude minimalno 2 metra (npr. u svakom drugom redu sedi po jedno dete – u slučaju nedostatka vozila, prevoz obavljati u intervalima) i intenzivirati mere lične higijene vozača i dezinfekciju unutrašnjosti vozila (vozačka kabina, rukodržači, sedišta).

-Učestaliju dezinfekciju primenjivati i kod namenskih vozila za transport hrane.

-U slučaju pojave simptoma ili sumnje na postojanje Kovid-19 infekcije, potrebno je obezbediti prostoriju za izolaciju u slučaju pojave simptoma bolesti deteta tokom boravka u objektu.

-Kod svake promene zdravstvenog stanja, dete izolovati u sobu za izolaciju, odmah obavestiti roditelje/staratelje i, u najkraćem roku, dete uputiti lekaru. Ukoliko se vrši merenje telesne temperature običnim toplomerom (preporučeno samo kod dece kod koje se sumnja na povišenu temperaturu), obavezna je dezinfekcija toplomera nakon merenja, kao i higijena ruku.

-Proveriti zdravstveno stanje ostale dece koja borave u kolektivu i svaki sumnjiv slučaj izolovati.

-U slučaju potvrde Kovid-19 infekcije, prostor u kome je osoba boravila ne koristiti. Otvoriti spoljna vrata i prozore da bi se prostor provetrio. Pre čišćenja prostora sačekati bar 24 sata. Detaljno oprati i dezinfikovati prostor, površine, pribor, opremu i dr. namenskim dezinfekcionim sredstvima u skladu sa uputstvom proizvođača, uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme.

Koliko je realno da sve ove mere budu sprovedene ostaje nam da se uverimo od ponedeljka kada vrtići ponovo počnu sa radom.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar