Volite bilijar - probajte snuker
Autor: Redakcija
31.10.2019.

Igrate bilijar, a da li igrate snuker? Znate li razlike? Koliko poznajete pravila igre? Da li ste znali da će ova džentlmenska igra od 2020. godine postati zvanični Olimpijski sport? Popularan je širom sveta, a i kod nas ima sve više ljubitelja snukera.

Iako ga mnogi posmatraju kao veštinu, snuker je ozbiljna sportska disciplina za koju je potrebna izuzetna psiho-fizička spremnost kao i preciznost. Ova bilijarska igra najpopularnija je u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i nekim delovima Azije. Generalno se smatra da su snuker izumeli britanski oficiri u Indiji, popularan je u mnogim zemljama engleskog govornog područja i zemljama Komonvelta, a najbolji profesionalni igrači ostvaruju višemilionske zarade (u funtama) tokom svojih karijera. Sve je veća popularnost snukera i u Kini.

Opšteprihvaćeno je mišljenje da je snuker nastao u drugoj polovini 19. veka. Posebno se razvio i proširio u prvim decenijama 20. veka, pa je 1927. Džo Dejvis, inače profesionalni igrač bilijara i snukera, organizovao prvo svetsko prvenstvo. Dejvis je igru iz onoga što je bilo hobi podigao na viši nivo i uveo u profesionalnu sferu. Osvojio je svako svetsko prvenstvo do 1946. kada se povukao.

Snuker se igra na stolu s razmerom približno 366 cm puta 183 cm. Sto ima šest rupa - po jednu na svakom uglu i još dve na sredini dužnih strana. Igra se bilijarskim štapom, jednom belom (tzv. udarnom kuglom), 15 crvenih i šest šarenih (žuta, zelena, smeđa, plava, ružičasta i crna) kugli, koje se nazivaju još i ciljne kugle. Svaka crvena kugla vredi jedan poen, žuta dva poena, zelena tri poena, smeđa četiri, plava pet, ružičasta šest i crna sedam poena. Onaj igrač (ili tim) koji osvoji najviše poena u jednom segmentu partije (meča), a koji se naziva frejm osvaja taj frejm. Partiju dobija igrač koji osvoji unapred određeni broj frejmova. Većina amaterskih dvoboja igra se na mali broj frejmova, dok profesionalci na najjačim turnirima igraju i do više desetina frejmova. Finale svetskog prvenstva sastoji se od maksimalno 35 frejmova, što znači da je pobednik igrač koji prvi osvoji 18 frejmova. Taj i slični mečevi igraju se tokom dva dana, u maksimalno četiri sesije.

Inače, svetsko prvenstvo u snukeru je najvredniji profesionalni turnir kako po tradiciji tako i po nagradnom fondu. Prvi šampion je bio Džo Dejvis koji je osvojio ovaj turnir ukupno petnaest puta. U modernoj eri, Stiven Hendri drži rekord sa sedam titula. Slede ga Stiv Dejvis i Rej Rerdon sa šest, i Roni O'Salivan sa pet titula.

Ako vam je potrebna nova zanimacija, a volite bilijar, vreme je da probate snuker. Ljubitelji snukera u Novom Sadu okupljaju se u Snuker Sportskom Udruženju Raketa 147 koji se nalazi u neposrednoj blizini sajma i Mašinske škole. Objekat je opremljen sa 6 snuker stolova (12) i jednom devetkom. Sve je podređeno vašem uživanju, a jedino što nije dozvoljeno je pušenje i konzumiranje alkohola. Ako ste željni igre koncentracije i strategije, ali i zabave svratite do snuker kluba. Možda se baš u vama krije novi Ronnie O'Salivan! 

 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar