Svi uzroci trnjenja ruku i nogu
Autor: Redakcija
21.05.2019.
Trnjenje u rukama i nogama je relativno česta i uglavnom bezazlena, iako neprijatna pojava.
  
Stručan medicinski izraz za osećaj trnjenja jeste parestezije. One se subjektivno različito doživljavaju: od osećaja obamrlosti dela ruke ili noge do osećaja mravinjanja, bockanja, žarenja, hladnoće. 
 
Nemate razloga za brigu, ali ipak postoje uzroci koje treba ozbiljnije shvatiti.
 

Utrnulost ruku je najčešće bezazlena pojava 
 
Intenzitet ovih tegoba je različit, ali u svakom slučaju one dovode do zabrinutosti i straha. Ipak, najčešće se radi o neprijatnoj, ali bezazlenoj pojavi.  
 
Posle dužeg nefiziološkog položaja ruku ili nogu, na primer oslanjanja ruke na neki tvrd predmet, prekrštanja nogu u dužem vremenskom periodu, dužeg sedenja, može doči do osećaja utrnulosti ruku. U tom slučaju dovoljno je ustati, protegnuti noge ili malo protresti ruke i ovaj vid trnjenja spontano i brzo prolazi.  
 
Ponekad ovo neprijatno trnjenje u rukama i nogama može nastati i u toku spavanja. Tada je češće lokalizovano u rukama, a po pravilu je posledica dugotrajnog nefiziološkog položaja tela pri spavanju i pritiska na odgovarajuće periferne nerve ili koren nerava na izlazu iz kičmene moždine.  
 
Tegobe najčešće prolaze spontano. 
 
Ipak, trebalo bi svakako izbegavati položaj u toku spavanja u kojem se događa često trnjenje esktremiteta. Vrlo korisni mogu da budu antidekubitus dušeci.
 
 
Ozbiljniji uzroci trnjenja - oko stotinu vrsta neuropatija 
 
Postoje i ozbiljniji uzroci tmjenja, kod kojih se ono oseća znatno duže, nekada i neprekidno. To može ukazati na ozbiljnije oštećenje perifernih nerava. 
 
Ovakvo trnjenje se najčešće javlja u slučajevima prisustva polineuropatije, oboljenja koje zahvata periferne nerve i koje, opet, može biti posledica razfičitih oboljenja. Gotovo sto vrsta različitih neuropatija, od kojih su najčešće sledeće: 
 
Dijabetes (šećerna bolest) 
 
Opasan je zbog mogućih komplikacija različitog karaktera, a koje po pravilu nastaju kao posledica nedovoljno ozbiljnog pristupa lečenju.  
 
Trnjenje kod dijabetesa najčešće nastaje u prstima stopala, po pravilu na oba stopala. Ima karakter pečenja i žarenja i postepeno se penje prema kolenima, a posle toga zahvata i prste ruku. U razvijenijim slučajevima dijabetesa trnjenje je pračeno bolovima u nogama, noćnim grčevima u listovima, smetnjama pri hodu i promenama na koži.  
 
Problem može biti veoma ozbiljan pa dolazi do pojave otvorenih rana, pa čak i gangrene stopala i potkolenice.  
 
Blagovremeno postavljanje dijagnoze, za koju i trnjenje može biti od značaja, veoma je važno s obzirom na to da se blagovremenom terapijom napredak oboljenja može zaustaviti, a tegobe ublažiti i odstraniti, među kojima i trnjenje. 
 
Uklještenje perifernih nerava 
 
Trnjenje u prstima šake može se javiti usled uklještenja perifernih nerava ruku, najčešće u predelu korena šake. U tom slučaju se radi o sindromu kanala koji se često mora hirurški zbrinuti.  
 
Ipak blagovremena dijagnoza i terapija mogu sprečiti pojavu sušenja, odnosno atrofije mišića šaka i prstiju koja se u nelečenim slučajevima veoma često javlja.  
 
Slične, ali rede prisutne promene se javljaju i u slučaju uklještenja nerava u predelu nadlaktice ili lakta, a u nogama u blizini kolena. 
 
Nedostatak vitamina B grupe 
 
U jednom broju slučajeva uzrok trnjenja je nedostatak vitamina B1, B6 ili B12, a najčešće ovog poslednjeg. Stoga se preporučuju namirnice bogate vitaminima B complexa, naročito B6 i B12.  
 
Njih ćete pronaći u: 
 
-brokoliju i ostalom zdravom zelenom povrću,  
 
-susamovim i suncokretovim semenkama 
 
-lešnicima 
 
-avokadu 
 
-belom luku 
 
-bakalaru i lososu 
 
-posnom mesu. 
 
Alkoholizam kao uzrok  
 
Relativno čest uzrok trnjenja u nogama, odnosno pojave polineuropatije jeste hronični alkoholizam.  
 
Kod alkoholne neuropatije veoma su izraženi i noćni grčevi u listovima nogu i pojava bolova u istom delu tela. 
 
Hemoterapija  
 
Primena novih lekova u lečenju malignih oboljenja u okviru hemioterapije predstavlja veliki napredak u lečenju raka i njegovih metastaza. Ipak često zbog toksičnog efekta na periferne nerve dolazi i do neuropatije. U okviru nje je posebno neprijatno trnjenje stopala i šaka, ali nekada i celog tela. 

Promene na vratnom delu kičme 
 
Relativno čest uzrok trnjenja ruku i nogu mogu biti promene na vratnom i slabinskom delu kičme. Tada trnu prsti na rukama, odnosno stopalima, a česti su i propratni bolovi u vratnom i slabinskom delu kičme.  Oni nedvosmisleno ukazuju na mogući uzrok trnjenja u nogama i rukama. 
 
Stres i psihička napetost 
 
U stanjima povećane psihičke napetosti, nervoze, straha ili uzbuđenja, takođe se javlja trnjenje ruku i nogu, kao i celog tela. Jedan od načina da ublažite nervnu napetost jeste da izbegavate stresne situacije. 
 
U velikoj meri vam mogu pomoći i biljni čajevi za smirenje, poput lavande, matičnjaka i valerijane. 
 
Sistemske bolesti  
 
Sistemske bolesti vezivnog tkiva poput lupusa ili artritisa, kao i HIV infekcija, koje su praćene oštećenjem perifernih nerava, takođe mogu da za posledicu imaju osećaj trnjenja u rukama i nogama. 
 
Lajmska bolest  
 
Posle ujeda krpelja koji je zaražen, kada dođe do bakterijske infekcije, takozvane borelioze, prisustvo polineuropatije je nekada prateći, a nekada i jedini znak ovog oboljenja. 
 
Trnjenje u trudnoći koliko je često  
 
I trudnice povremeno imaju osećaj trnjenja u nogama, što je nekada praćeno i bolom u krstima. On može da se spušta duž nogu, sve do stopala, a ponekad u trudnoći dolazi i do neprijatnog nemira nogu.  
 
Ovaj problem je posledica zategnutosti trbušnog zida usled trudnoće i pritiska na nervna stabla i kičmu, a uz to dolazi i do savijanja vrata sa istezanjem nerava vratnog dela kičme.  
 
Veruje se da i hormonalne promene mogu da učestvuju u nastanku pomenutih tegoba. Ipak one su prolaznog karaktera, te se za olakšavanje simptoma savetuje uzimanje magnezijuma u dozi do 300 mg dnevno, u dogovoru sa lekarom. 
 
Kada je neophodan pregled neurologa 
 
Važno je istaći da lokalizacija trnjenja ekstremiteta nema neki poseban značaj u proceni ozbiljnosti oboljenja. Ipak, ukoliko se oseća utrnulost u celoj jednoj polovini tela, uključujući i ruku i nogu, treba pomisliti na neko oboljenje u mozgu. Takve tegobe su posledica promena na krvnim sudovima mozga, tumora, multiple skleroze ili drugih bolesti. 
 
Ipak, osobe koje imaju osećaj trnjenja u rukama ili nogama treba da se jave lekaru, konkretno neurologu. Samo tako će se otkriti uzrok ovih tegoba i eventualno će se odrediti odgovarajuće lečenje. 
 
Dijagnoza se postavlja uzimanjem preciznih podataka od pacijenta o karakteru subjektivnih tegoba. Zatim se nastavlja sa detaljnim neurološkim pregledom, sa posebnim akcentom na ispitivanju svih osobina senzibiliteta u ekstremitetima u kojima se simptomi trnjenja javljaju. 
 
Često je potrebno uraditi i elektromioneurografiju (EMNG), pretragu kojom se veoma precizno može ustanoviti prisustvo, stepen, pa i uzrok trnjenja ruku i nogu. 
 
Kada je reč o terapiji, ne postoji određeni lek za trnjenje, ipak simptomi se mogu ublažiti. 
 
Ukoliko se radi o neuropatijama, primenjuje se terapija preparatima alfalipoične kiseline, polivitaminska terapija (posebno vitaminima BI i B12). Prepisuju se lekovi za poboljšanje mikrocirkulacije, a često je pored toga potrebno uvesti i fizikalnu terapiju. 
 
 
Ginko ublažava trnjenje u rukama i nogama 
 
Ukoliko su vam problemi sa trnjenjem u rukama i nogama učestali, obavezno koristite ginko bilobu. Danas su preparati od ginka lako dostupni u svim apotekama, pa i u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.  
 
Bilo da koristite tečni ekstrat, kapsule, tablete ili čaj učinićete mnogo za svoje zdravlje.  
 
Naime, ginko će ublažiti trnjenje u ekstremitetima, poboljšaće cirkulaciju i mikrocirkulaciju.  
 
Preporučujemo članak: Kako se pravi ginko čaj i za šta je dobar.
 
Važna napomena, pre primene bilo kog preparata od ginko bilobe konsultujte vašeg lekara. 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar