Zbog čega je aronija toliko popularna i kako je konzumirati?
Autor: Aleksandra
23.11.2018.

Dobar glas daleko se čuje, a dobar glas o aroniji proširio se i na našim prostorima. Ako ste nekada imali problem sa imunitetom, krvnim pritiskom, dijabetesom, cirkulacijom, vidom, anemijom, onda ste verovatno dobili savet da u svoju ishranu uključite aronije, a možda ste je već i konzumirali. Mnogi aroniju konzumiraju i kada su potpuno zdravi, zato što znaju kakvo dejstvo ona ima i u kojoj meri može prijati organizmu.

Kako aronija pomaže?

Aronija pre svega može da vam pomogne da ojačate imunitet,a to je posebno važno u ovom periodu kada vladaju virusi. Dakle, redovno je konzumirajte i verujemo da ćete primetiti da vas virusi zaobilaze. Aronija je, takođe, dobar izbor i ako ste malokrvni, jer može da utiče na poboljšanje vaše krvne slike. Kada se govori o aroniji verovatno njena najveća prednost je što može pozitivno da utiče na vaš krvni pritisak. Mnogo ljudi ima problem sa visokim krvnim pritiskom i to može zaista da bude opasno, ako se ne otkrije na vreme i ako se ne tretira pravilno. Međutim, aronija može da vam pomogne.Naravno, svaki zdravstveni problem podrazumeva konsultaciju sa lekarom.

Ako imate problem sa vidom ili dijabetesom, aronija može da bude dobar izbor. Dobar je saveznik i u borbi sa kilogramima. Aronija može da vam pomogne da izgubite kilograme, ali moratemenjati i vaše navike i način ishrane. Ukoliko promenite stil života, a uz to redovno konzumirate i aroniju, salo će se brže topiti. Svako ko se borio sa viškom kilograma zna koliko je teško rešiti se suvišnog sala, tako da je svaka pomoć i više nego dobro došla.

Možete ih konzumirati potpuno sveže

Dobra stvar je što svi, potencijalno svi, imamo tu mogućnost da u svom dvorištu zasadimo aroniju i dobra stvar je što se ona može konzumirati sveža, bez prethodne obrade. Ukoliko niste u mogućnosti da imate svoj zasad aronije, onda vam savetujemo da kupujete svežu. Najbolje je kupovati direktno od nekoga za koga znate daima zasade aronije. Sveža, domaća aronija uvek treba da vam bude prvi izbor. Naravno,uvek možete da napravite zalihe za celu godinu, tako što ćete zalediti aroniju i onda da je konzumirati tokom cele godine, tačnije do sledeće njene sezone, kada možete ponovo da nabavite svežu.

Marmelada, liker, vino od aronije…

Pored toga što ih možete konzumirati sveže, od aronije možete praviti vino, zatim liker, ali i marmeladu . Možete praviti raznu zdravu i ukusnu hranu. Ipak, imajte u vidu da je najbolje da ih jedete sveže, ali i u ovom slučaju su jako korisne. Tako možete praviti kolače sa aronijom, zatim džem od aronije može da bude jako ukusan. Kako sveža aronija ima jako specifičan ukus koji se mnogima ne dopada, onda jako dobar izbor može da bude nešto od predloženog.

Foto: Pixabay / nullahumana


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar