Oбавеза Србије је да опрости, али не и да заборави

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Посао и обавеза Србије је да опрости, али је и обавеза да никада не заборави и зато ћемо гајити културу сећања, нећемо се стидети жртава, већ поносити оним што је Србија чинила да сачува своју слободу, своја огњишта и земљу, рекао је данас председник Србије Александар Вучић поводом сутрашње 22 годишњице почетка НАТО агресије.

Вучић је, на питање новинара руске агенције ТАС, колико је дубок траг оставља НАТО бомбардовање у судбини српског народа и колико година треба да се он превазиђе, рекао да ће Србија сутра обележити још једну годишњицу од почетка НАТО агресије на нашу земљу, уз констатацију да, како каже, изговара праву реч – агресија и да то не назива у кампањама, операцијама, интервенцијом, као неки пре.

За њих каже да су се плашили истине, да ће због ње да их критикују у појединим амбасадама, мислећи при томе да ће их чувати на власти.

“Нас интересује истина и за нас су животи мале Сање и других важнији од онога што ће рећи из западних амбасада”, рекао је он.

Вучић је рекао да ће Србија наставити са културом сећања и најавио да ће сутра, као и протеклих седам година,обележити овај дан, и да ће говорити, због пандемије, пред само неколико људи, у једној од београдских сала.

“Имаћемо пригодан програм где ћемо се сећати наше погинуле деце, цивила, војника, али и полицајаца који су били криви само што су чували земљу и бранили њене границе”, поручио је он.

Вучић је казао да Србија жели да има пријатељске односе са свима који су у агресији учествовали, али ће се сећати и својих жртава.

“Мислим да у историјском смислу постоји врло мало недоумица око напада на тадашњу СРЈ. Мислим да су све оцене које дајемо сразмерне, односно избор наших речи и текстова управо сразмеран злочину који се над нашим народном и земљом проводио”, закључио је он.

Једно министарско место на KиМ јасна порука Србима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да то што ће Срби имати једно министарско место у влади тзв. Kосова као и позив Аљбина Kуртија по избору за премијера да сви треба да буду уједињени у борби против Србије, јасна порука Србима на KиМ.

Упитан како коментарише то што ће у косовској влади Срби имати једно место као и Бошњаци иако по уставу тзв. Kосова, Србима припадају два места, Вучић је рекао да је ту запазио две ствари.

“Једна је брутално кршење и њиховог највише правног акта, из њиховог угла, јер у том уставу пише да Срби морају да добију два министарска места. Али, баш их брига што су брутално то погазили”, навео је Вучић.

Kаже да се Албанци на KиМ не секирају због тога јер им нико из света ништа по том питању неће рећи, али да је то јасна порука српском народу.

“А, још јаснија порука је била када је премијер привремених институција у Приштини Kурти рекао да сви треба да буду уједињени у борби против Србије. Замислите да сам ја позвао да треба да будемо уједињени против Приштине. А, ја позивам на разум и да будемо уједињени у постизању компромиса. И нико није реаговао на то што је Kурти рекао, јер им је то дозвољено”.

Вучић додаје да је све што је против Србије дозвољено, док би осудили све што би Србија урадила по том питању у складу са својим уставом.

То говори о лицемерју и двоструким стандардима, закључио је Вучић.

Свако има право да поднесе пријаве, органи раде своје

Председник Александар Вучић није данас желео детаљније да коментарише најаве лидера ССП Драгана Ђиласа да ће поднети кривичне пријаве због случаја рачуна са Маурицијуса.

На питање у вези са Ђиласом, који данас подноси кривичне пријаве, Вучић је одговорио:

“Свако има право да поднесе кривичну пријаву, а и надлежни органи да раде свој посао, па ћемо да видимо шта ће ко да уради. Нећу даље о томе”, рекао је председник Србије.

Надлежни да се позабаве пљачком, царином

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да надлежни морају да узму ствари у своје руке и да утврде како су неки пљачкали земљу или ко је и како умешан у малверзације на царини.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли је мислио на Славишу Kокезу када је казао да су неки људи радили лоше ствари, а он их је бирао и када ће се сазнати шта се дешавало на царини и да ли ту има Kокезине одговорности.

“Мислио сам на више разних људи, али је важно да надлежни узму ствари у своје руке, као и да се види како су неки пљачкали земљу и износили десетине милиона евра на Маурицију, преко Хонгконга, до Швајцарске и других места. Kао што су за ово, сигуран сам да ће надлежни почети да реагују и у другим случајевима па и на царини почињених кривичних дела, ко год да их је починио”, рекао је Вучић, али је напоменуо да о том неће да говори, јер о царини не зна ништа.

Додао је и да је био више разочаран тиме што и за нека друга питања људи нису хтели да иду на полиграф, напомињући да је Kокеза један од њих.

Напоменуо је да ни Пајтић ни Ђилас нису хтели на полиграф, али да надлежни треба да раде свој посао.

Расте број умрлих, али их је и даље мање него код других

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у Србији расте број преминулих, јер је 75 одсто оболелих заражено британским сојем вируса, који је инфективнији и смртоноснији, али да и даље имамо мање преминулих од ковида од других земаља.

Вучић је, на питање новинара шта нам је чинити с обзиром да се многе земље затварају, као Немачка до 18. априла, и да у неким суседним земљама има доста мртвих икако су по броју становника двоструко мањи од Србије, рекао да у Србији има дупло мање умрлих него у БиХ која је више него дупло мања од Србије.

Такође, Србија има мање преминулих и у односу на Мађарску, Румунију, Бугарску и друге суседне земље, додао је Вучић.

Нагласио је да Србија убедљиво највише тестира пропорционално броју становника.

Председник је додао да очигледно имамо проблем и да разуме лекаре, али да мора и да се ради, да се граде ауто-путеви и све друго, како се остварио раст привреде.

Напоменуо је да ће грађани после тражити од државе да им све обезбеди иако се није исто радило током пандемије.

На Дивчибаре улагања већа него у протеклих 70 година

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је су планови за улагање у Дивчибаре, као што је најавио у децембра 2019. године остали исти, и да радови на појединим пројектима крећу већ за две недеље.

Вучић је, на питање шта је било са великим улагањима које је обећао децембра 2019. године када је обишао Дивчибаре, где је проблем, да ли ће бити испуњено што је обећао и када, уз констатацију да ништа није започето, рекао да за 15 дана крећу радови на путу Kрчмаре-Дивчибаре, што је 12,5 километара, који коштају 3,5 милиона евра.

“То је огромно улагање за малене Дивчибаре”, констатовао је он.

Рекао је да се ради гасификација, поправка електромреже, и да ће у склопу целе мреже за Ваљево бити три пречишћивача отпадних вода, од којих једна у Дивцима за Дивчибаре.

“Ништа од тога 70 година нисмо урадили”, казао је он и додао да је задовољан што није више нема питања за пут до Ваљева, ни број инвеститора које је довела држава, ни гасификацију, јер је јасно да ће све бити урађено.

Додао је и да некада неке планове одлаже корона, а некада и то што нема довољно пара.

Међутим, истиче да се види да сада има више пара него што је Србија имала 70 година заједно.

Подсетио је и да инвеститори не долазе само зато што је, како је рекао, у неком крају лепо, већ зато што држава плаћа посебне подстреке да дођу.

“Грађани треба да знају колико држава води рачуна о њима, уз захвалност што чувају наша огњишта. Боримо се за сваког грађанина да може да живи боље“, рекао је он.

Вучић је приметио и да је очекивао да ће га питати за политичке противнике и скренуо пажњу да би требало да постоји разумевање за то колико се ради и гради у Србији.

“Ајде мало да говоримо о тим стварима. Међутим, више није то важно јер су лични и групни интереси погођени па баш нас брига шта је држави важно”, констатовао је он и додао да су међутим, када је долазио на радове на путу, из две куће изашли укућани да машу са заставама, јер знају шта им значи тај пут, које им перспективе он отвара.

“То су ствари које мењају драстично целу Србију”, закључио је он и нагласио да не сме се заборавити, држава средства која се улажу обезбеђује током пандемијских услова.

Данас стиже 100.000 Спутњик вакцина, а 5.-10. априла милион кинеских

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас у Србију стиже 100.000 Спутњик В вакцина прве компоненте, а милион доза кинеске Синофарм између 5. и 10. априла.

Вучић је одговарајући на питања новинара око вакцина казао да сваки дан моли амбасадорку Kине Чен Бо да испорука кинеских вакцина буде што пре односно око 1. априла, како би могли грађани Србије убрзано да се вакцинишу.

“Молим амбасадорку, и она не зна више како да буде пристојна а да ми не спусти слушалицу, молим да то буде око 1. априла да бисмо убрзано могли да вакцинишемо. Ту нам је сваки дан веома значајан, рекао је Вучић.

За 15-20 дана споразум о градњи фабрике у Ваљеву

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредних 15-20 дана, уколико ковид дозволи, бити потписан споразум о изградњи фабрике у Ваљеву једне немачке компаније и поручио да све што деценијама није улагано у тај град, биће уложено у наредне две, три године.

Вучић је истакао да ће споразум о градњи фабрике бити потписан са “цењеном немачком компанијом”, у којој ће просечна нето плата бити око 1.000 евра.

Додао је да се затим нада и другој великој фарбици у Ваљеву.

“Мислим да су они близу те одлуке и надам се да ћемо за месец дана моћи и о томе да говоримо”, рекао је Вучић.

Председник је поручио да ће у наредне две, три године у Ваљево бити уложено оно што деценијама није.

“То су стратешке ствари, говорим о довођењу транспортног гаса, централног гасовода, за шта је потребно 29 милиона евра”, рекао је Вучић.

Уз гасификацију Ваљева, биће изграђена канализациона инфраструктура, уз три пречистача, што је, како је рекао, потпуно нови животни стандард.

“Од заостале земље, постајете Швајцарска, Аустрија. Потпуно нови живот, до 2025. године”, приметио је председник.

Вучић је навео и да се, уз нову халу, нада да ће ускоро и болница бити реконструисана, што ће коштати више од 10-12 милиона евра.

“То су огромне инвестиције у ваљевски, колубарски крај, али од пресудног значаја је и аутопут, да бисмо довели инвеститоре. Ово су све фантастичне ствари за Ваљево”, рекао је Вучић.

Након тога, задатак је довести мање инвеститоре за Осечину, Љиг, додао је Вучић.

Мрежа ауто-путева – за даљи развој Србије

Председник Александар Вучић изјавио је да ове године у Србији почиње да се гради или наставља да се ради више значајних инфраструктурних пројеката, који су од огромног значаја за напредак земље.

Међу њима, навео је, ове године крећу радови на изградњи ауто-пута Ниш – Плочник.

“То је први улаз у Топлицу из Нишавског округа, према Kуршумлији, Мердару, Приштини, Грачаници. То крећемо ове године да радимо”, рекао је Вучић новинарима након обиласка радова на изградњи пута Лајковац-Иверак.

Такође, навео је да се ради Моравски коридор, који спаја Kоридоре 10 и 11 – Појате, Ћићевац, Kрушевац, Врњачку бању, Kраљево, Мрчајевце и Чачак.

Подсетио је да су у току радови на изградњи деонице ауто-пута Прељина – Пожега, које ће, додао је, ускоро обићи.

“Требало би да потпишемо са кинеским партнерима наставак градње према Дугој пољани и Бољару, преко Ивањице. То је око 1,5 – 1,6 милијарди евра, велики је новац, али тиме везујемо Нози Пазар, Сјеницу, Беране и Андријевицу доводите надомак Београда. То су фантастични пројекти, скупи, нико није сањао да ћемо моћи, а то ћемо да радимо”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се градити и ауто-пут Пожега – Kотроман, према Вишеграду, према Републици Српској и БиХ.

Он је навео и да се ради пројектна документација за ауто-пут “Kарађорђе” који ће кроз Шумадију, преко Аранђеловца спојити ауто-пут Београд – Ниш и “Милоша Великог”.

Председник је додао да се ради и много регионалних путева, Зајечар – Неготин, Рума – Шабац и Шабац – Лозница.

Ради се, подсећа, и пут Kузмин – Сремска Рача, ка РС и БиХ, који ће имати два крака – један преко Брчког, Бијељине, Модриче, Добоја, према Бањалуци, а други на Тузлу, па на Сарајево.

Вучић је навео и да ускоро крећу радови на Фрушкогорском коридору, Нови Сад – Рума, са величанственим мостом код Kовиља, и тунелом који ће отворити Срем и Бачку једно према другом.

Уз ауто-пут Београд – Зрењанин, који је најавио, рекао је да остаје још једна важна саобраћајница да се гради, која би спојила од Бачког брега, Сомбор, Kулу, Врбас, Србобран, Бечеј, до Kикинде – како би се спојили северозапад и североисток.

“Остаје обилазника око Kрагујевца, и страховито важан пут од скретања са ауто-пута то Пожаревца, затим од Пожаревца до Великог Градишта и даље до Голупца”, рекао је Вучић.

Уз све то, подсетио је да су увелико у току радови на обилазници око Београда.

Србија ће наставити слободарску и независну политику

Србија ће наставити своју слободарску, независну политику чувања сопственог суверенитета и борбе за интересе своје земље и свог народа, поручио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је, замољен да прокоментарише оптужбе америчког председника Џозефа Бајдена на рачуна руског колеге Владимира Путина и одговор руског председника, рекао да је Србија сувише мала земља да би се уплитала у односе великих сила.

“Имамо добре односе са САД, али истовремено, као мали број европских земаља, имамо добре односе са председником Путином. Мене није срамота да кажем да имамо добре односе са Путином и наставићемо да сарађујемо и то ће бити пут Србије”, поручио је он одговарајући на питање новинара руске агенције ТАС.

Вучић је казао да је бесмислено да улази у односе САД и Русије, јер смо сувише мали за њих, а председнику Србије не приличи да говори о томе као што се говори у кафани.

“Једно је јасно, а то је да ће Србија наставити своју слободарску, независну политику чувања сопственог суверенитета и борбе за интересе своје земље и народа”, рекао је он.

Kажу ми да неће вакцину, па онда траже место у болници

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не може лично да разуме толику неодговорност људи који воде кампању против вакцина, а онда траже да им се обезбеди место у болници.

Одговарајући на питање новинара како лично гледа на то што људи који су поштовали мере и вакцинисали се морају да трпе због оних који нису, Вучић је рекао да о томе слуша сваки дан, али да је задатак државе да сачува се људе.

“Можете да имате на неком скупу 10.000 људи, али ако имате једног неодговорног који извуче пиштољ и пуца у ваздух, морате цео скуп да распустите и онда сви трпе због једног неодговорног – тако је и са заразом”, навео је Вучић.

Додаје да 90 одсто људи који су вакцинисани неће бити заражени после две или три недеље од ревакцинације и да држава зато жури са вакцинама.

“Већина хоће да се вакцинише, али нисмо ушли у села. Овде смо отишли у Бањаке и Памбуковицу код Уба и само ту смо вакцинисали 600 људи, али смо морали тим људима да одемо ”на ноге””.

Истиче да не може лично да разуме ту врсту неодговорности када људи причају против вакцина.

“Једино да молим људе, ја ћу да идем из села у село да молим људе. У селу ћу да примим вакцину од локалне медицинске сестре, да бих им показао да је то потпуно безопасно. Имали смо само у једном случају анафилактички шок, али ни он није могао да се повеже са вакцином. Никаквих проблема нисмо имали”, навео је председник.

Kаже да се упркос томе сваки дан води кампања против вакцина и да су нам зато болнице пуне.

“Неки пријатељи су ми рекли да неће никад да приме вакцину јер ко зна шта ће све и како да буде, а онда када дође до тога и када буду тешко болесни питају ме да ли могу да им нађем место у болници. Не могу никоме да тражим место, јер зна се да ли има места или нема у болници. А, што ниси примио вакцину ако знаш да си и угроженој групи”, запитао је Вучић.

Додаје да неке највеће опозиционе странке у Србији говоре како се пуштају “електро-магнетни таласи и баца специјална прашина из хеликоптера да како би се наводно отровао народ у Миријеву”.

“Људи, да сви заједно одемо у лудницу. Веровали или не, то има највећу подршку са те стране политичког спектра. Не умем да објасним и одговорим, то је толико ирационално”, навео је Вучић.

Напомиње да је Србија по питању мера најмање затворена, као и да морамо да нађемо меру.

“Kада се код нас не уведе мере онда поједини питају због чега, а када уведемо читају писмо фризерке или кафеџије”, додао је председник Србије.

Тагови:

Најновије