Србија потписала уговоре са Француском агенцијом за развој

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали потписао је, у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, уговоре за два зајма – Програмски зајам за јавне политике за климатске промене и Зајам за пројекат модернизације железничког сектора у Србији применом вишефазног програмског приступа.

Уговори су потписани са амбасадором Француске у Србији Жаном Лујем Фалконијем, регионалном директорком за Евроазију Француске агенције за развој (АФД) Сесил Купри и регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан Линдом ван Гелдер.

Пре потписивања поменутих уговора, Брнабић се састала са регионалном директорком за Евроазију АФД-а Сесил Купри.

Око 56 % пруге Београд – Ниш биће за брзину од 200км на сат

Брнабић је изјавила да ће уговор који ће Србија потписати са партнерима у Европској унији за комплетну модернизацију пруге Београд – Ниш, предвидети да чак 56 одсто пруге буде за брзине од 200 километара на сат.

“Уследиће процена колико ће нас коштати наставак пруге од Ниша до Прешева”, рекла је Брнабић одговарајући на питања након потписивања Зајма за пројекат модернизације железничког сектора у Србији применом вишефазног програмског приступа, са Француском агенцијом за развој (АФД) и Светском банком.

Брнабић је рекла да је циљ да се модернизује железнички сектор у Србији, уз помоћ дигитализације повећа његова ефикасност, управљање железничком имовином и друго.

Брнабић је напоменула је да је железница најбољи вид транспорта и када је реч о утицају на животну средину.

“Радимо и на пројекту модернизације пруге Ниш – Димитровград, где радови треба да почну до краја ове године. Све је то део укупне зелене агенде”, рекла је Брнабић.

Око 235 милиона евра за заштиту животне средине

Уговори о зајму, које су представници Владе Републике Србије потписали са представницима Француске агенције за развој (АДФ) и Светске банке, вредни су око 235 милиона евра и биће уложени у пројекте за заштиту животне средине и еколошку транзицију Србије.

Реч је о Програмском зајму за јавне политике за климатске промене и Зајму за пројекат модернизације железничког сектора у Србији применом вишефазног програмског приступа, а Брнабић је навела да је први зајам вредан 132,6 милиона евра, а други 102 милиона евра.

Брнабић је објаснила да први суфинансира Међународна банка за обнову и развој (ИБРД) са 82,6 милиона евра, а Француска агенција за развој са 50 милиона евра, док други суфинансирају обе организације са по 51 милион евра.

Брнабић је навела да ће тај новац бити уложен у модернизацију пруге која је најзеленији облик транспорта, као и за заштиту животне средине.

Брнабић је истакла да је са регионалном директорком за Евроазију АФД Сесил Купри имала продуктиван састанак, на којем су разговарале о сарадњи Француске и Србије, пројектима које АФД реализује у Србији, али и о будућим пројектима.

Брнабић је додала да је тема разговора била и потписивање свеобухватног споразума о сарадњи који би дефинисао пројекте у наредне три године и објаснила да на том споразуму АФД ради са Министарством финансија.

Брнабић је нагласила да су потписани уговори о зајмовима први финансијски споразуми са АФД од када је у септембру 2019. та агенција отворила своју регионалну канцеларију у Београду.

АФД је своју канцеларију отворила након посете француског председника Емануела Макрона Београду, која је била у јулу 2019.

Брнабић је захвалила АФД-у, као и Светској банци на континуираној подршци Србији у еколошкој транзицији.

Брнабић је истакла да је заштита животне средине један од три кључна приоритета за Владу Србије и изразила задовољство што се оба споразума тичу финансирања пројеката из области животне средине.

Брнабић је навела да је један од њих модернизација железничког сектора у који Влада Србије у последње две године улаже много новца, уз изградњу аутопутева.

Први пројекат модернизације пруга кренуо је са модернизацијом брзе пруге Београд – Будимпешта, а у сарадњи са Европском унијом ради се на модернизацији и других железничких праваца.

“Ово што смо сада договорили са Европском унијом, приликом посете председника Александра Вучића Бриселу, велики пројекат који ћемо радити са нашим партнерима из Брисела, комплетна реконструкција и модернизација од Београда до Ниша, а онда од Ниша до Прешева. Само од Београда до Ниша то је око 1,8 милијарди евра”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се модернизација железнице Србије сада наставља и у сарадњи са ИБРД-ом и АФД-ом, и додаје да је тај пројекат у складу са заштитом животне средине и транспортном стратегијом Европске уније, јер је железница најзеленији облик транспорта.

Оба уговора део су не само зелене агенде и већ и део еколошке транзиције.

Говорећи о односима између Србије и Француске, Брнабић је оценила да и економски и политички односи између две земље сваког дана све више јачају.

Брнабић је додала да у Србији послује 120 француских компанија које запошљавају више од 12.000 људи, а међу тим компанијама су Мишелин, која је једна од пет највећих извозника из Србије, као и Шнајдер електрик која запошљава више од 1.000 младих талената директно са факултета.

Брнабић је нагласила да Србија са француским партнерима сарађује на три велика и важна пројекта, а то су концесија за аеродром “Никола Тесла”, депонија Винча и београдски метро.

Кад је реч о робној размени, Брнабић је навела да је она прешла 1,1 милијарду евра годишње, а да је прошле године, упркос пандемији, опала за само 5,4 одсто.

До краја 2021. године креће градња погона за отпадне воде у 27 општина

Брнабић је најавила да ће до краја године бити покренута изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у 27 локалних самоуправа и додала да Србија само у та постројења мора да уложи шест милијарди евра да би достигла стандарде Европске уније у тој области.

“Очекујем да ускоро распишемо тендере и аукције за нове капацитете из обновљивих извора енергије који ће обезбедити нову зелену енергију, али по много нижим ценама за грађане”, рекла је Брнабић говорећи о еколошким пројектима који ће бити реализовани.

Брнабић је у Влади Србије присуствовала потписивању два уговора о зајму са Француском агенцијом за развој (АФД) и Светском банком – Програмски зајам за јавне политике за климатске промене и Зајам за пројекат модернизације железничког сектора у Србији применом вишефазног програмског приступа.

Брнабић је рекла да влада са Електро привредом Србије разговара и о додатним капацитетима за “балансирање тих обновљивих извора енергије”.

“Једна од тема је била и реверзибилана хидроелектрана Бистрица, о којој размишљамо, да би имали додатне капацитете за балансирање и више зелене енергије”.

Брнабић је додала да је Влада Србије поставила животну средину као један од три кључна приоритета и то у три области, а прва је управљање чврстим отпадом, што подразумева затварање нелегалних депонија, чишћење и одношење смећа преко трансфер станица на санитарне депоније и проширење санитарних депонија.

Друга област је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и трећа праћење квалитета ваздуха.

Брнабић је подсетила да се реализују пројекти за пречишћавање гасова у термоелектранама ТЕНТ-у А и Б у Обреновцу, и додаје да се припрема техничка документација за блок Б у Костолцу.

“Надам се да ћемо тендер за извођење радова расписати пре краја ове године”, додала је Брнабић.

Брнабић је говорећи о пошумљавању рекла да је ребалансом буџета додатно подигнут буџет Министарства заштите животне средине са 16 на 24 милијарде динара.

Брнабић је истакла да је влада захваљујући партнерима у Европској унији, АФД и Светском банком и другим гура зелену агенду.

Тагови:

Најновије