Nove mere u Novom Sadu - nošenje maski i u parku

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se javnosti nakon sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije, a povodom aktuelne epidemiološke situacije.

- Doneli smo mere koje bi trebalo da poprave epidemiološku sliku u Novom Sadu. Podaci koje smo dobili iz relevantnih institucija i ustanova govore da je situacija u vezi sa virusom kovid nestabilna, ali da nije takva da zahteva donošenje rigoroznih mera ili proglašenje vanredne situacije u gradu. Ona se kontroliše pre svega od strane epidemiologa i zdravstvenog sistema, ali zahteva uključivanje celokupne javnosti i svih resursa Grada Novog Sada. Na jučerašnji imali smo 39 novozaraženih i to je dnevni prosek u kojem se kao grad krećemo. Od ukupnog broja, čak 91,4% zaraženih nema simptome ili ima blaže oblike oboljenja, dok 8,6% obolelih ima teže oblike infekcije i zahteva posebnu zdravstvenu negu. Oboljeva mahom mlađa populacija, u dobi od 30 do 50 godina, s tendencijom da sve više imamo mladih zaraženih, većinom muškaraca. Očigledno da nam se širenje infekcije dešava na okupljanjima u zatvorenom prostoru, kao na proslavama i u noćnom životu. Situacija je izazovna, ali savladiva, a uz donete mere i solidarnost svih građana smatram da možemo da kontrolišemo situaciju. Neprikosnoveni cilj nam je očuvanje zdravlja i života ljudi, ali istovremeno moramo da vodimo računa i o ekonomiji grada. Ne želimo da grad stane, da sve zatvorimo i da dođe do gubitka radnih mesta, jer će nas posledice toga dočekati za nekoliko meseci u vidu ozbiljnih ekonomskih problema. Apelujem na sve građane Novog Sada da pokažemo još jednom solidarnost i snagu koju smo imali za vreme vanrednog stanja i da dokažemo da možemo kao grad da se vladamo disciplinovano, da budemo odgovorni, da razumemo situaciju i da pomognemo zdravstvenim radnicima da pruže pomoć onima kojima je to najneophodnije, jer su oni proteklih meseci pod najvećim pritiskom - rekao je Vučević i naglasio da su građanima na raspolaganju kovid-ambulante u Ulici Zmaj Ognjena Vuka i u Jug Bogdanovoj ulici, kao i kovid-ambulante na Novom naselju i u Veterniku.

Obavezne su maske i fizička distanca u svim zatvorenim prostorima, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru, ako nije moguće obezbediti distancu, neke su od novih mera koje je Vučević danas saopštio.

Ugostitelji moraju da se preorjentišu na otvoreni prostor uz mere zaštite, a JKP Gradsko zelenilo ima obavezu da obezbedi poštovanje mera na gradskoj plaži Štrand i ograničen broj posetilaca. To isto je u obavezi da obezbedi i Spens na otvorenim bazenima. Nove mere se odnose i na parkove i teretane na otvorenom. U parkovima i u teretanama na otvorenom je obavezna upotreba maski, rekao je Vučević. GSP Novi Sad ne sme dozvoliti nijednom putniku da uđe u autobus, ako nema masku.

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar