Biljanine slikovnice za lakše učenje slova

Novosađanka Biljana Grbović iz Udruženja roditelja Matica osmislila je slikovnicu pod nazivom Čitam sam. Uz pomoć ove slikovnice deca od četiri do osam godina samostalno mogu savladati sva slova azbuke. 

Reć je o kompletu od devet slikovnica, odnosno, manjih knjiga, u kojima se uz pomoć jednostavnih ilustracija uči po nekoliko slova, koja se postepeno uvode kroz kratke rečenice i poučne priče.   
 
Postoji neki uobičajeni redosled kojim deca uče slova pa sam na osnovu njega i ja pravila male grupe slova i slikovnice su praktično zamišljene kao učenje čitanja po nivoima. U slikovnicama nema dugačkih reči jer deca koja uče da čitaju ne mogu da pročitaju dugačke reči. Više od 85 odsto reči je sastavljeno od dva, tri ili četiri slova, a samo ponegde je ubačena reč s njih pet. Knjige su kratke i bez obzira na to što imaju mali fond reči, uspevala sam da napišem neke priče koje ipak imaju smisao. Sve je svedeno i pojednostavljeno da bi deca, zapravo, doživela uspeh - kaže Grbović. 
 
Ilustracije su maksimalno pojednostavljene, a radila ih je likovna umetnica Milica Gamper.   
 
Komplet sadrži uputstvo za roditelje, u kojem, oni koji ga kupe, dobijaju pristup linku koji vodi ka video-klipu u kojem je objašnjena i pravilna tehnika čitanja. Danas deca često neće da uče, ali nije više problem to kako da ona nešto savladaju, nego kako da im sačuvamo volju i želju za učenjem i uspehom i glad za znanjem - kaže Grabović.  
 
Slikovnice Čitam sam mogu se kupiti u većim knjižarama, ali i putem FB stranice Udruženja roditelja Matica i Biljaninog sajta www.licnirazvoj.rs. 
 
  
 
  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar