Dva nova aparata za zračenje u Sremskoj Kamenici

Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici uskoro će dobiti dva nova linearna akceleratora i CT simulator za lečenje i zračnu terapiju pacijenata sa najtežim bolestima. To su potvrdili ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković, koji su posetili Institut u Sremskoj Kamenici, gde su u toku građevinski radovi na proširenju kapaciteta za zračnu terapiju. 

Gojković je istakao da će ovaj projekat doprineti da se reši ono što nam je najveći problem u zdravstvenom sektoru, a to su liste čekanja za onkološke pacijente. Nabavkom i instaliranjem najsavremenijih medicinskih aparata, kako je rekao Gojković, Institut za onkologiju u potpunosti će rešiti problem lista čekanja za sve onkološke pacijente na teritoriji Vojvodine, kojima je ovakav vid terapije neophodan. 
 
Lončar je naglasio da je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva zdravlja unapređenje položaja ljudi obolelih od karcionoma. 
 
-U tom cilju, u prethodnih nekoliko godina, obezbedili smo velika finansijska sredstva, nabavili smo više od 10 novih akceleratora, izgradili Onkologiju 2, Centar za H nož i Centar za Gama nož. Rezultat svega toga jeste značajno bolji položaj onkoloških pacijenata u Srbiji, jer naša zemlja danas, osim toga što ispunjava svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju po glavi stanovnika, odnosno na 250.000 stanovnika dolazi jedan aparat, ima u ovoj oblasti i najsavremeniju opremu i aparate najnovije generacije - izjavio je Lončar. 
 
Finansiranje radioterapijske opreme za Institut za onkologiju Vojvodine deo je drugog projekta razvoja zdravstva Srbije koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, u cilju unapređenja sistema zdravstvene zaštite. Završetak radova planiran je za šest meseci. 
 
  
 
  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar