Dva ova linearna akceleratora i CT simulator na Institutu za onkologiju

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišli su Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici i pustili u rad dva nova linearna akceleratora i CT simulator. Reč je o zajedničkoj investiciji Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade, vrednoj 6,5 miliona evra.

Nabavkom novih linearnih akceleratora i prateće radioterapijske opreme smanjiće se liste čekanja za zračnu terapiju.

-Više od 800 pacijenata čeka na ovaj tretman, i očekujem da će se do leta liste čekanja prepoloviti. Naredne godine u planu nam je nabavka još jednog dodatnog aparata kako bismo ispunili standard da na 250 000 stanovnika bude jedan aparat. Time će naši pacijenti sa najtežim bolestima imati veću šansu za izlečenje - rekao je Mirović.

Direktor Instututa za onkologiju Vojvodine prof. dr Zoran Radovanović rekao je da će puštanjem u rad dva linearna akceleratora i CT simulatora biti pokriven veći deo potreba onkoloških pacijenata. Prema njegovim rečima, danas u AP Vojvodini postoji ukupno šest aparata i moći će da se radi u tri smene, jer na mesečnom nivou oko 270 pacijenata ima potrebu za zračnom terapijom.

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar