Kon: Bolnica na Sajmu je najbolje rešenje

Bolnica na Sajmu je apsolutno najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese, rekao je danas dr Predrag Kon i dodao da bi sve drugo bila ozbiljna greška.

 
Kon je na pitanja novinara da li se struka pita za mere protiv korone rekao da na stručnjacima jesu preporuke mera, a da vlast donosi odluke, da se nije slozio sa svakom pojedinacnom merom, ali i da ne pamti da je ikada struka imala ovakvu podršku vlasti, kao što je sada slučaj.
 
"Ova situacija je izazov za sve nas, mi smo u jednom ratu, ovo jeste ratno stanje, ja sam vojni epidemiolog, kao major sam izašao iz Vojske", rekao je Kon i dodao da se situacija mora shvatiti veoma ozbiljno i da se moraju poštovati sve odluke protiv širenja korone. Bolnica na Sajmu je, kaže, "najbolje rešenje" koje je Srbija mogla da donese. "To je apsolutno bolnica, sposobna, kad bude potpuno spremna, počeće da radi. Suština je da ne može bolje. Mi ulazimo u dane kada su u drugim zemljama naglo rasli brojevi obolelih, a kasnije i umrlih", rekao je Kon. Po pitanju drugih mera, kaže da će struka stati iza svega što podrazumeva smanjenje kontakata. " Prema tome, konkretno za puštanje pasa, direktno smo pitani i rekli smo da može. Međutim, pojavile su se zloupotrebe i to je suštinski važno. Svaka zloupotreba nije više struka. U takvoj odluci da ne može između 8 i 9 ja nisam pitan. To ne znači da ne podržavam svaku odluku. Tako je i za sve", kazao je epidemiolog Kon.
 
Istakao je da se odluke donose zajednički ali da se ne donosi baš svaka odluka pojedinačno, jer vlast ima slobodnu odluku svakog odlučivanja po pitanju smanjenja kontakata. Navodi i da će on podržati sve, pa i dvadesetčetvoročasvono apsolutno zatvaranje, jer ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglo rastao broj obolelih a kasnije i broj smrti. "Nemojmo da gledamo samo ovaj trenutak, treba da gledamo unapred, a onda odlučujemo vrlo energično", istako je Kon i poručio da tu nema više prenemaganja. "Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu, dosada nisam doživeo takvu vrstu podrške za struku. Srećom ili nesrećom, nisam doživeo ni ovakvu situaciju", rekao je. "Ako očekujete da stručni deo ovog Kriznog štaba preuzme odgovornost koja joj ne pripada, to neće uraditi. Zašto bismo preporučili oštrije mere? Treba jasno razgraničiti šta su odluke, a šta preporuke. Da mi donosimo odluke, bili bismo vlast", zaključio je Kon.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar