Kultura volontiranja u Novom Sadu na visokom nivou
Vreme pandemije koronavirusa, posebno vanredno stanje koje je do nedavno bilo na snazi u našoj zemlji pokazalo nam je kolika je važnost volontiranja i ljudske solidarnosti. U vreme kada mnogo građana, zbog zabrane kretanja, nije moglo uopšte da izlazi iz svojih kuća, volontiranje se pokazalo od presudnog značaja. Za mnoge, uglavnom starije ili bolesne sugrađane, to je značilo obrok ili neophodni lek, ali i psihološku podršku, znak da nisu sami i napušteni.
 
Mnogobrojna su iskustva velikog broja volontera na terenu koji su bili uključeni u humane akcije širom Novog Sada.U razgovoru sa Jelenom Karać iz OPENS-a prenosimo vam kakvo je iskustvo volontirati, kao i koliki je značaj volontiranja u situacijama kao što je vanredno stanje u državi.
 
-Moja iskustva u volontiranju tokom vandrednog stanja su raznovrsna, i do sada najdragocenije iskustvo u radu sa volonterima na terenu. Volontiranje u kriznim situcijama su uvek posebno iskustvo, jer ne može da se uporedi sa svakodnevnim volonterskim aktivnostima u redovnom stanju. Volonterski angažman u periodu vanrednog stanja, posebno u slučaju pandemije virusa, zahteva temeljnu pripremu i strukturisan volonterski sistem koji je održiv i ima dovoljno kapaciteta da na odgovarajući način regrutuje volontere i organizuje i sprovodi volonterske akcije. Volonteri i volonterske aktivnosti za vreme pandemije organizovao je Gradski krizni štab, dok je OPENS u saradnji sa Novosadskim volonterskim servisom bio zadužen za pozivanje, organizovanje i koordinisanje volontera na terenu. Sve ove pomenute aktivnosti doprinele su da zajednica u kojoj živimo lakše funkcioniše za vreme vanrednog stanja i da našim sugrađanima pomognemo da prebrode sve izazove u kojima su se našli u toku ove situacije - kaže Jelena.
 
Situacije poput vandrednog stanja, često su izazovne za organizovanje i rad sa volonterima, ali su neretko, ističe, prilika da važnost volonterskih aktivnosti i volontera koji su na njima angažovani ispliva na videlo.
 
-Volonteri su u prethodna dva meseca bili na prvim linijama fronta u borbi sa virusom, i iza nas su mesec dana aktivnog rada na terenu zajedno sa Vojskom Republike Srbije, Crvenim krstom, Direkcijom za robne rezerve grada Novog Sada. OPENS i NVS su svakodnevno koordinisali i organizovali volontere na lokalu, i preko 270 volontera je bilo angažovano na volonterskim aktivnostima kao što su izgradnja privremene bolnice na Sajmu, pakovanje paketa pomoći iz Robnih rezervio za penzionere, dostava i nabavka osnovnih namirnica za najugroženije -rekla je Jelena.
 
Volontiranje je Jeleni, kako kaže, profesionalni i životni poziv. U prethodne dve godine aktivno radi na izgradnji, razvoju i održavanju OPENS-ove baze volontera, i u opis njenog posla spada svakodnevni rad sa volonterima, osnaživanje mladih volontera da  kroz volontiranje aktivno rade na sebi, na svojim sposobnostima i nedostacima i da doprinose zajednici u kojoj žive.
 
-Kroz volontiranje sam upoznala sebe, svoje okruženje, dobila priliku da radim na sebi i aktivno učestvujem u društvu u kom živim, i moja misija je da podstičem i motivišem mlade da volontiraju i uspešno prođu kroz njima važne procese i faze odrastanja i napredovanja na svim nivoima – navela je Jelena.
 
Kultura volontiranja u Novom Sadu, prema Jeleninom mišljenju, razvijenija je u odnosu na gradove u okolini i to iz više razloga.
 
-Novi Sad je pionir u omladinskoj politici i ima vrlo razvijen civilni sektor. Takođe, postojanje Novosadskog volonterskog servisa koji je osnovan u saradnji OPENS-a i Fondacije 2021 koji funkcioniše kao gradski volonterski servis dokazuje koliko se ulaže u volontere na lokalnom nivou. OPENS jer kroz svoj rad aktivno sprovodi volonterske programe i ulaže u sopstvenu bazu volontera – istakla je Jelena.

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar