Mere gradskog Štaba za vanredne situacije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević se na konferenciji za novinare osvrnuo i na dosadašnje aktivnosti koje je Grad preduzeo u cilju informisanja i zaštite stanovništva.

-Doneli smo čitav niz odluka o funkcionisanju javnog života na teritoriji Grada Novog Sada. Jedna od njih je odluka o zatvaranju svih privatnih i državnih vrtića u gradu i naredili PU Radosno detinjstvo da krene u permanentno održavanje i dezinfekciju njihovih objekata. Zatim smo doneli odluku da se zatvore svi dnevni centri i klubovi za odrasla i stara lica, da se redukuje javni prevoz tako da će GSP voziti po režimu vožnje za subotu, s tim što smo ukinuli noćne linije, a svi autobusi će biti tretirani dezinfekcionim sredstvima i vozači će imati maske i rukavice. U skladu sa poslednjom odlukom Vlade kontrolisaće se i broj putnika. Isto to se odnosi i na taksi prevoznike, iste mere zaštite. Doneli smo odluku o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata u Novom Sadu tako da je od danas definisano njihovo radno vreme od 8 do 20 časova sa ograničenim prisustvom od najviše pedeset osoba u zatvorenom prostoru, a moguće je da će uslediti i novi parametri za definisanje brojnosti građana, a nismo ograničili radno vreme za dostavne službe ugostiteljskih objekata. Obustavljen je rad u svim sportskim objektima i salama. Donet je nalog da JKP Čistoća, Gradsko zelenilo, Put i Stan pojačaju rad na terenu kako bi intenzivirali održavanje javne higijene i održali komunalni red. Doneta je i odluka da se zatvaraju sve šalter sale koje su pod ingerencijom Grada, a važno je da građani znaju da će svoje obaveze moći da izmire po povratku u normalno funkcionisanje bez obračuna zatezne kamate, kao obaveze u JKP Informatika i Gradskoj poreskoj upravi. Organizovali smo dva kol-centra, jedan za savete i informacije koje pružaju lekari Doma zdravlja Novi Sad, a drugi je volonterski kol-centar za starije sugrađane koji mogu da se jave i traže pomoć da neko drugi ide u kupovinu za njihove životne potrebe. Donete su odluke koje naređuju rad gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama. Gradski štab je formirao i stručno-operativni tim za zaštitu i spasavanje od epidemije, čiji sam ja rukovodilac i mi ćemo svakodnevno pratiti razvoj situacije - rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je posebno apelovao na najstarije Novosađane da razumeju ove odluke i da budu u svojim kućama i stanovima.

-Zabrinjavajuće je što vidimo penzionere u velikom broju na ulicama našeg grada i nakon  proglašenja vanrednog stanja. Mi se pre svega borimo za vas, najstarije sugrađane, da vam sačuvamo zdravlje i živote. Molim vas da poštujete i razumete ove odluke i da ne rizikujete. Apelujem i na sve Novosađane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća. Hvala svim Novosađanima, i pojedinicima i kompanijama, koji se javljaju sa spremnošću da pomažu kao volonteri. Treba da delujemo sistemski i da poštujemo odluke Države i Grada. Sve ono što je od vitalnog značaja za funkcionisanje grada će raditi, a molim za disciplinu, samokontrolu i međugeneracijsku solidarnost – zaključio je gradonačelnik.

Na inicijativu gradonačelnika Novog Sada oformljen je kol centar u kojem dežuraju lekari, a koji je na raspolaganju građanima da postave pitanja u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem. Brojevi telefona putem kojih od prošle subote Novosađani mogu da se informišu su: 021/480 7721 i 021/ 480 7722. Nadležni zdravstveni radnici će pozive primati svakog radnog dana od 8 časova do 22 časa, dok će subotom telefonske linije biti aktivne od 8 do 15 časova. Takođe, oformljen je i drugi, volonterski kol-centar, a broj telefona za starije Novosađane kojima je potrebna pomoć za dostavu osnovnih životnih namirnica je 021/48 71 700 od 8 do 22 časa. 

 
  
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar