Novosadski PMF okuplja svetske genetičare

Naučnici iz 20 evropskih zemalja kao i genetičari iz Turske, Izraela i Jordana boraviće u Srbiji tri naredna dana. Članovi tima Laboratorije za genetiku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, doc. dr Nevena Veličković i asistent Milomir Stefanović, u okviru Evropskog projekta G-BiKE organizuju sastanak eminentnih stručnjaka sa temom: Primena genetike u zaštiti biodiverziteta. Sastanak će se održati 21. i 22. novembra u novootvorenom kompleksu Fruške Terme u Vrdniku.

Glavni fokus skupa biće kako da se razviju standardni protokoli za praktičnu primenu genetičkih saznanja u programima zaštite i održivog upravljanja ekosistemima. Rad ove grupe rezultovaće jedinstvenom bazom podataka, koja će uklјučivati spisak dostupnih podataka o genetičkom monitoringu vrsta, ali i spisak klјučnih vrsta za razvoj programa genetičkog monitoring i listu područja od posebnog značaja za implementaciju mera zaštite.

Projekat G-BiKE, koji okuplja preko 100 naučnika iz 42 zemlje, ima za cilj da poveže naučnike i korisnike prirodnih dobara kako bi se ukazalo na značaj integracije naučnih saznanja u zaštiti biodiverziteta. Glavna ideja G-BiKE projekta je uspostavlјanje korišćenja genetičkih podataka kao standardnog alata u programima monitoringa i zaštite različitih biljnih i životinjskih vrsta, kao što su na primer Pančićeva omorika i Orao krstaš. 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

julija

02.07.2020 | 07:49
PMF je pravi predstavnik Novog Sada. Toliko znanja i umeća na jednom mestu. Svaka čast i studentima i profesorima. Ambasadori Novog Sada.
Postavi komentar