„OPENS 2019” u brojkama – prošlost i budućnost

Omladinski savez udruženja „Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope – OPENS” postao je sinonim za transfer znanja, energije, iskustva, informacije, kreativnost, liderstvo, omladinsku politiku, kao i ojačane kapacitete mladih i omladinskih radnika.

Još jedna godina je pred nama, a s njom i planovi za budućnost. – Ciklus Omladinske prestonice Evrope završen je 31. decembra, predati su svi izveštaji, a sada sledi nastavak aktivnosti, servisa i programa za koje se pokazalo da su imali najviše efekta – potvrdio je za “Dnevnik” koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović. – Krajem prošle godine Skupština grada je donela odluku da se na temeljima onoga što je postignuto u okviru Omladinske prestonice Evrope, nastavi projekat i program „Novi Sad – grad mladih, Srbija – zemlja mladih”. U toku je završetak objekta Omladinskog centra Kulturne stanice OPENS u Kineskoj četvrti, u fazi smo opremanja prostor, i očekujemo da će sve biti gotovo tokom naredna dva-tri meseca. Omladinski centar OPENS pružaće mogućnost organizacijama iz Novog Sada da tamo smeste svoje programe i aktivnosti, a sve posvećeno omladinskim programima i programima za mlade. Takođe, biće nastavljeno nekoliko internacionalnih projekata, započetih u prethodnom periodu. Programi nastavljaju da žive, i već tokom januara mogu se očekivati novine u programu, kao i aktivnosti tokom cele godine. – Tokom velikog dela prošle godine sve aktivnosti su bile onlajn, a najveći broj usmeren je na podršku mladima i organizacijama da se snađu s pandemijom, tako da taj deo aktivnosti nastavljamo i ove godine – poručuje Grozdanović.

– Takođe, nasta­vićemo jačanje kapaciteta mladih i organizacija civilnog društva, participativni buyet u srednjim školama „Uključi se, pronađi rešenje”, izgradnju Novosadskog volonterskog servisa, zabavne programe, jačanje kapaciteta fandrejzing kongresom „Startapuj se” i ostale prepoznatljive programe koje ste imali priliku da vidite, plus podršku drugim organizacijama – sve je ideja da nastavimo i ove godine. Program OPENS-a ostaće za­pam­ćen po rekordnim trenucima i uspesima, a da bi energija i podrška mladima u Novom Sadu bile dočarane, važno je i u ciframa se osvrnuti na do­sadašnja postignuća. OPENS je 2016. godine dosegao 10.000 mladih u Novom Sadu, naredne godine još toliko, da bi taj broj 2018. godine dostigao 500.000, a tokom 2019. čak 1.309.489 mladih iz Novog Sada, Srbije, Evrope i celog sveta. U 2019. godini realizovan je najveći broj aktivnosti programa Omladinske prestonice Evrope 2019. U aktivnostima je direktno učestovalo 113.865 mladih, dok je o programu OPENS-a indirektno informisano i/ili ga koristi 1.195.624 mladih. Tokom četiri godine programa Omladinske prestonice Evrope 2019. (2016–2019) realizovano je 113 programa za mlade, kako samostalno, tako i u saradnji s drugim akterima omladinske politike, od čega čak 68 ima višegodišnji karakter.

Samo u 2019. godini program Omladinske prestonice Evrope 2019. beleži 1.140 aktivnosti za mlade, koje su pretežno održane u Novom Sadu, a različitim mehanizmima, programima, zagovaranjem i radom, podstaknuto je učešće gotovo 2.000.000 mladih iz celog sveta. Program OPENS 2019. osmišljen je tako da ga čini sedam programskih stubova: 16 programa slavljenja energije mladih, 13 programa podsticanja inovacija i kreativnosti mladih, 14 progra­ma promocija Evrope i evropskih vrednosti, 14 programa raznolikosti mladih u raznolikim društvima, 25 programa podsticanja učešća mladih, 13 programa jačanja omladinskih organizacija i sedam programa ka inkluzivnim omladinskim politikama. Partnerstva u 2016. godini ostvarena su s više od 100 organizacija civilnog društva iz Novog Sada, Srbije i Evrope, koje su dale svoju podršku Gradu Novom Sadu u procesu kandidature. Od 2017. do 2019. godine, ostvarena su partnerstva sa 61 institucijom (57 iz Srbije i četiri međunarodne), te sa 186 organizacija civilnog društva (167 iz Srbije i 19 međunarodnih) i jednom medijskom kućom – Radio-televizijom Vojvodine.

Vođenje statistike medijske pokrivenosti programa OPENS 2019. počinje u 2018. godini. Postignuta je saradnja s medijima koji su isključivo namenjeni mladima, a došlo se i do netipičnih emisija. Realizovane su brojne kampanje i došlo se do međunarodne pokrivenosti kroz priloge, emisije i vesti. Svaki događaj, od početka godine, imao je medijsku najavu, promociju i izveštaj nakon održavanja. U ovom trenutku svaka OPENS-ova najava događaja šalje se na više od 800 medijskih adresa, od kojih se reakcije, u smislu objave ili poziva za izjavu, citat ili gostovanje, dobija s više od 300 različitih adresa. U 2018. i 2019. godini je ostvareno 95 sati, 23 minuta i 39 sekundi televizijskog i radijskog programa, 11.082 pojavljivanja u štampanim medijima, 65.364 posete na internet stranici, 58.443 posete na „Fejsbuk” stranici, 6.922 pratioca na „Instagram” stranici i 221 pratilac na „Jutjubu”.

Zahvaljujući tituli Omladinske prestonice Evrope, podržane su 42 omladinske organizacije, koje su realizovale više od 3.000 aktivnosti kroz 46 programa. Svi navedeni projekti sprovedeni su uz podršku volontera i, na prvom mestu, Novosađana svih generacija, bez čije dobre energije nijedan događaj ne bi imao smisla. Kada se zaokruži trogodišnje pružanje neprestane podrške omladinskim organizacijama, iz­dvojeno je ukupno 169.796.475,8 miliona dinara. Osnovna motivacija OPENS-a je da Novi Sad i nakon 2019. godine bude grad mladih, grad u kojem su mladi aktivni građani, grad koji će podstaći sve druge gradove da kreiraju svoje sadržaje za mlade i grad u koji mladi rado dolaze i u njemu ostaju.

B. Pavković

Preuzeto: dnevnik.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar