Počeli 9. Međunarodni dani energetike i investicija

Danas 26. i sutra 27. februara se održavaju 9. Međunarodni dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu.

Novi Sad je odavno prepoznao važnost energetskog sektora, a među najznačajnijim poduhvatima na tom polju je i projekat Кreativnog centra, u okviru kojeg se na jednom objektu gradi solarna elektrana od 25 kilovata, i to je ključni infrastrukturni projekat Grada kao Evropske prestonice kulture. U ŠOSO ''Milan Petrović'' počinje izgradnja solarne elektrane od 120 kilovata, u nekoliko škola i vrtića su zamenjeni fasada, krovovi i stolarija, naša Toplana je jedna od prvih koja je potpuno gasifikovana, a zajedno sa evropskim partnerima uradili smo kogenerativnu stanicu, te proizvodimo čistu struju. Naši najvažniji evropski partneri su Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka. Želimo da još sredstava povučemo iz EU fondova, da iskoristimo znanje privrede i nauke, i da to bude snažan zamajac u razvoju ekonomije. Pokrećemo projekat ''Zgrade sa niskim nivoom ugljenika i klimatskom otpornošću'', kupujemo autobuse na gas, a iduće godine pokrenućemo nabavku i prvih električnih autobusa. Veoma važan je i projekat energetske rekonstrukcije SPENS-a, tako da Novi Sad nije slučajno sedište najvećih energetskih kompanija u Srbiji.

– naglasio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Prema rečima Đorđa Milićevića, potpredsednika Pokrajinske Vlade, svi kapaciteti za korišćenje energije vetra u Srbiji danas su izgrađeni na teritoriji Vojvodine. Кako je izjavio, osam vetro-elektrana proizvode električnu energiju, a još četri treba da se grade.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar