Pokrajinska vlada realizuje tri mere populacione politike

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić predstavio je mere populacione politike koje realizuje Pokrajinska vlada.

Sufinansiranje troškova biomedicinski potpomognutog oplođenja postoji od 2014. godine, ali se  ova mera odnosila na drugo, treće i svako naredno dete. Novom odlukom starosna granica za ženu pomerena je na 45 godina i parovi stiču ovo pravo i za prvo dete. Za parove koji nemaju dece, važno je da su iskoristili sve pokušaje koje finansira RFZO, nakon čega mogu da se obrate Pokrajinskom sekretarijatu.

Novom odlukom prate se i svetski trendovi, pa je omogućeno zamrzavanje embriona kao i postupak krioembriotransfera, koji do sada nije finansiran sredstvima Sekretarijata. Za ovu meru planirano je 50 miliona dinara.

Još jedna od mera koje sprovodi Pokrajinska vlada je unapređenje uslova stanovanja za porodice koje dobiju treće ili četvrto dete. Ova mera se realizuje od septembra 2018. godine i do sada su 172 porodice dobile sredstva za kupovinu ili adaptaciju nekretnine. U 2020. godini planirano je 300 miliona za ovu namenu, a sredstva će se dodeljivati putem javnih konkursa od kojih će prvi biti raspisan u februaru.

Mera koja podrazumeva materinski dodatak realizuje se od 1. januara 2019. godine i namenjena je nezaposlenim majkama koje rode treće ili četvrto dete. U periodu od 24 meseca one imaju pravo na novčanu pomoć od 15.000 dinara mesečno.

Ukupan budžet za sve mere je, prema rečima Vuletića, 650 miliona dinara, što iznosi preko 60 % budžeta Sekretarijata. 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar