Pomen žrtvama novosadske racije

Povodom obeležavanja 78. godišnjice Novosadske racije centralni događaj održan je na Keju žrtava racije kod spomenika Porodica. Prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, u ime Srpske pravoslavne crkve, molitveni pomen održao je Njegovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej, a potom je molitveni pomen i besedu održao Vrhovni rabin Srbije gospodin Isak Asijel. U programu su učestvovali hor Saborne crkve Sveti Georgije i hor Jevrejske opštine Hašira.

-Ovo je mesto na kojem se susreću bol i vera. Bol koja ne prolazi, jer seća na hiljade nevinih života koje su ugasile mađarske okupacione snage. Ti životi ugrađeni su u temelje slobode našeg grada, i udahnuli su spokoj i mir u kojem mi danas živimo. Iako je ta sloboda građena na bolnim lekcijama, nikada ne smemo izgubiti veru u ljudsko dobro i plemenitost i veru u to da nam neće umaći ni jedan trenutak u kojem ćemo moći da pokažemo razumevanje, dobrotu, empatiju, u kojem ćemo pokazati da smo ljudi. Nažalost, ne možemo da se vratimo kroz vreme, pa da danas umesto suza brojimo osmehe – rekao je  Vučević.

U ime građana Novog Sada vence su položili predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasade Izraela, ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza Jevrejskih opština Srbije, Matice romske, a u ime potomaka žrtava Novosadske racije venac je položio Branislav Milić – Šumarev. Nakon polaganja venaca na spomenik Porodica, uz prisustvo vojnog sveštenika, venac je sa broda spušten u Dunav. U organizaciji Kola srpskih sestara posluženi su koljivo i kolači.

U oviru programa obeležavanja Novosadske racije, u klubu Tribina mladih biće održana međunarodna konferencija Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica – zašto se sećati, kako se sećati? sa početkom u 15 časova, a u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada biće prikazan film Šaulov sin u 20 časova.

Ovogodišnja manifestacija Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije biće završena u petak, 24. januara otkrivanjem info-table posvećene Jeleni Kon, u Ulici Sonje Marinković br. 1 u 12 časova i projekcijom filma Zaveštanje u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar