Povezivanje privrede Vojvodine i Slovenije

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, na čelu delegacije AP Vojvodine, posetio je Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam Agra u Gornjoj Radgoni, gde se sastao sa slovenačkom ministarkom poljoprivrede, šumarstva i hrane Aleksandrom Pivec i ministrom za privredni razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom. 

Na sastancima je razgovarano o daljem unapređenju saradnje koja će doprineti povezivanju naših privrednika. Spoljno-trgovinska razmena između Srbije i Slovenije u protekle dve godine, kako se istaklo na satanku, beleži rast od 33 odsto. Prošle godine je iznosila 1,3 milijarde evra, od čega je vojvođanska privreda učestvovala sa četvrtinom, odnosno sa oko 340 miliona evra. Rast razmene između slovenačke i srpske privrede zabeležen je i u prvoj polovini 2019. godine.   

Ocenjeno je i da je zajednički nastup i ponuda proizvoda iz ovog regiona na trećim tržištima u obostranom interesu kada je reč o razvoju turizma. Fokus u daljoj saradnji biće na agraru i prehrambenom proizvodima. Saradnja je prepoznata i u sferi digitalizacije u agraru, gde je naša zemlja napredovala, a slovenački partneri pokazali interesovanje za projekte Biosens instituta. 

Naredni susret sa slovenačkim zvaničnicima i privrednicima pre svega iz sektora agrara i prehrambene industrije zakazan je za 1. i 2. oktobar u Novom Sadu, na poslovnom forumu koji se organizuje pod okriljem Skupštine evropskih regija. 

U oviru slovenačkog poljoprivrednog sajma organizovan je i susret vojvođanskih i slovenačkih zadrugara, koji su na okruglom stolu razmenili iskustva u podršci poljoprivredi i zadrugarstvu.  

 

                

 

  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar