PRUGA SUBOTICA–SENTA U FINIŠU Do kraja meseca kreću vozovi
SENTA: Rekonstrukcija regionalne pruge Senta – Subotica, započeta u aprilu prošle godine, bliži se kraju. Kako kažu u „Infrastrukturi železnice Srbije”, preostalo je još samo da se urade pružne oznake i urede bankine na pruzi, pa da se stavi tačka na čitav projekat rekonstrukcije deonice, duge 38,5 kilometara.
 
– U toku sledeće nedelje predviđena je merna vožnja na trasi rekonstruisane pruge, a zatim i tehnički prijem – kaže portparol „Infrastrukture že­le­znice Srbije” Nenad Stanisavljević. – Ukoliko sve bude kako je planirano, do kraja novembra na toj pruzi moći će da bude uspostavljen redovan železni­č­ki saobraćaj. Putnički saobraćaj između Sente i Suboti­ce odvijaće se prema važećem redu vožnje.
 
Prilikom radova korišćen je polovni materijal, dobijen sa magistralnih pruga, ali i novi. Na toj deonici kompletno su zamenjeni šine, pragovi i tucanik. Po završetku rekonstrukcije, brzina vozova biće povećana sa 10 do 20 kilometara na čas na 80 km/sat u putničkom i na 60 km/sat u teretnom železničkom saobraćaju. Nosivost pruge se povećava na 22,5 tona po osovini, a bila je 16 tona. Procenjena vrednost radova je 15,4 miliona evra, a izvodi ih novosadska firma „ZGOP“.
 
Radovi na pruzi dugoj 38,5 kilometara značajni su jer će se kompletan železnički saobraćaj od Beograda do Subotice preusmeriti na ovaj transportni pravac kada počne izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice
Po rečima Stanisavljevića, radovi na toj regionalnoj pruzi, dugoj 38,5 kilometara, od velikog su značaja jer će se kompletan železnički saobraćaj od Beograda do Subotice preusmeriti na ovaj transportni pravac kada počne izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice.
Efekte rekonstrukcije oseti­će i privreda regiona, a bezbednost saobraćaja, propusna moć, uz osovinsko opterećenje pruge i brzinu vozova, biće povećani.
 
Ni tokom osetljive epidemiološke situacije, zbog koronavirusa, rekonstrukcija pruge nije prekidana. Radilo se uz poštovanje svih mera bezbednosti i zaštite zdravlja radnika.
 
Pruga Subotica – Senta iz­građena je 1889. godine. Poslednji put remontovana je dvadesetih godina prošlog veka, što znači da gotovo punih stotinu godina nije obnavljana, zbog čega je i bila u vrlo lošem stanju. U okviru ovih radova uređena je i železnička stanica u selu Orom.
 
Z. Milosavljević

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar