Studenti iz Ciriha posetili Novi Sad

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić primio je u Gradskoj kući studente učesnike projekta Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta, kao i njihove profesore.

Osnovni cilj projekta je da se studenti upoznaju sa kulturom, običajima i obrazovnim sistemom u ovom delu Evrope, a kako je OŠ Petefi Šandor jedan od partnera u ovom projektu, prijemu je prisustvovao i direktor te škole Zoltan Arđelan.

-Nama je veliko zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo ove divne mlade ljude sa Ciriškog univerziteta i da im predstavimo naš grad na najbolji mogući način. Novi Sad je multikulturalna sredina sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i raskošnom arhitekturom. Siguran sam da im je posebno zanimljivo da posete aktuelnu Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture za 2021. Godinu. U našem gradu se odvija pregršt aktivnosti na tim poljima koje mogu da im privuku pažnju. Jedni od drugih možemo mnogo da naučimo, a najvažnije je da zasnivamo nova prijateljstva jer su prijateljstva između ljudi, najčvršće veze između država – istakao je Rožić.

Doskorašnji profesor Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta Radmila Milović-Blikenstorfer, koja je jedan od glavnih aktera projekta, rekla je da studente dovode u Srbiju već 10 godina i da su uvek lepo dočekani. 

-Ove godine smo oduševljeni posetom OŠ Ivan Gundulić gde nas je dočekao izuzetan kolektiv, i imali smo priliku da se upoznamo sa načinom rada, da uporedimo sa našim obrazovnim sistemom. Obišli smo i manastir Kovilj, a svi studenti su bili oduševljeni vojvođanskim salašima. Svake godine dođe 24 studenta, i oni na ovaj način eliminišu predrasude koje su imali o ovoj zemlji – naglasila je Milović-Blikenstorfer. 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar