Sudnji dan za srpski narod

Centar za društvenu stabilnost objavio je novu emisiju Srpske čitaonice. Ovoga puta tema je bila: 27. mart 1941. godine - Sudnji dan, i to je prvi deo.

27.marta 1941 godine odigrao se jedan od sudbonosnih događaja za istoriju srpskog naroda čije posledice traju i danas.

O ovom događaju kao i na ono što se nakon njega zbilo, pisano je u našoj istoriografiji veoma oprečno u zavisnosti od ideoloških pogleda. Komunisti su sebi pripisivali zasluge za narodne proteste, a patriotski prosrpski elementi koji su podržali puč smatrali su sebe zaslužnim za uspostavljanje nove narodne vlasti.

Posledice ovog puča su bile katastrofalne, država je nestala u kratkotrajnom ratu a zatim je nad sprskim narodom izveden jedan od najokrutnijih genocida u XX veku.
Da bi se ovaj događaj sagledao na pravilan način neophodno je poznavati sve činjenice i okolnosti kako bi istoriji dozvolili da nam bude učiteljica života.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar