U Morahalomu otvoren Srpski kulturni centar

U Morahalomu, u Mađarskoj, danas je otvoren Srpski kulturni centar Kolo, koji je izgrađen u okviru INTERREG-IPA programa prekoranične saradnje Mađarska-Srbija. 

Izgradnja ovog centra deo je zajedničkog srpsko-mađarskog projekta Raznobojna saradnja, čija je ukupna vrednost 3,7 miliona evra. Centar je izgrađen na površini od 1.199,05 m2, a njegova izgradnja i opremanje koštali su 1,4 miliona evra. 
 
Kako je naveo potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, otvaranje srpskog kulturnog centra u Mađarskoj, a uskoro i mađarskog u Srbiji, na Paliću, jedan je u nizu koraka u produbljivanju i obogaćivanju trajnih veza naših dvaju naroda. 
 
-Realizacija ovog zajedničkog projekta važan je korak u približavanju, a time i međusobnom obogaćivanju naših kultura, ali i u očuvanju i razvoju njihovih pojedinačnih identiteta - naglasio je Milićević i dodao da je istovremeno i potvrda obostrano dobrog odnosa prema nacionalnim manjinama. 
 
Izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković je istakao da danas praznujući kulturu, praznujemo dodatno zbližavanje Srbije i Mađarske, Srba i Mađara. On je naglasio da naše države i narode zbližava bogato kulturno nasleđe, viševekovno postojanje na ovima prostorima, a da nas danas pre svega zbližava zajednička budućnost utemeljena na kvalitetnim odnosima koje grade rukovodstva dveju država. 
 
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je naglasio da je današnji događaj važan ne samo za mađarski i srpski narod, nego i u širim evropskim okvirima.   
 
Na otvaranju SKC Kolo obratili su se i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, državni sekretar u Ministarstvu kulture Mađarske Fekete Peter i predstavnik Parlamenta Mađarske Nađ Laslo
 
Projekat Raznobojna saradnja zajednički realizuju Evroregionalna razvojna agencija za razvoj DKMT iz Segedina, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, gradovi Subotica i Novi Sad i javno udruženje za omladinu i za razvoj zajednice Jedni za druge iz Morahaloma. 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar