U Srbiji 528 zaraženih

U Srbiji je danas do 15 časova registrovan 71 novi slučaj zaraze korona virusom, ukupno je potvrđenih 528, umrla je još jedna osoba, tako da ima ukupno osam žrtava, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

 
Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 259 osoba od kojih je 71 pozitivno i 188 negativno na novi korona virus.
Od potvrđenog 71 slučaja, njih 48 je hospitalizovano.
U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do danas testirano je ukupno 1.715 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.
 
Najviše zaraženih u Beogradu, Valjevu, Ćupriji i Nišu
 
U 35 gradova u Srbiji su potvrđeni slučajevi korona virusa, a najviše zaraženih u Beogradu 219, Valjevu 45, Ćupriji 41, Nišu 40, Kruševcu i Kragujevcu po 14 i u Čačku 11, saopštila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.
Ona je rekla da su to podaci zaključno sa jučerašnjim danom po topografskoj distribuciji.
U ostalim gradovima ima jednocifren broj potvrđenih slučajeva.
Do danas u 12 sati je bilo 45 obolelih na respiratoru, od čega: 11 u Infektivnoj klinici KC Srbije, 3 u KC Niš, 5 u KC Vojvodine, 5 KC Kragujevac, 9 KC Mišović, 1 Klinika za pulmologiju KC Srbije i 11 KC Niš stara zgrada hirurgije.
"Ukupan broj potvrđeni slučajeva jeste stabilan", navela je ona.
 
Kon: Jasno se vidi efikasnost mera
 
Dosadašnji tok kretanja govori da itekako imamo epidemiju pod kontrolom, ocenili su danas epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić-Tepavčević.Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević rekla je da je urađen dobar posao, ali i upozorila da je, na osnovu svih istraživanja krivulja drugih zemalja, u naredne dve nedelje za očekivanje da poraste broj obolelih.
„Iako je mala šansa da se to ne desi u našoj populaciji, dosadašnji tok kretanja govori da i tekako imamo epidemiju pod kontrolom“, ukazala je ona.
Ona je upozorila da se situacija menja iz sata u sat, i da vrlo lako može da se otme kontroli.
Poručila je građanima da je neophodna gvozdena volja da preuzmeno punu odgovornost da i da budemo primer da ne mora da dođe do takvih skokova kako stručna literatura pokazuje.
„Itekako vidimo da su efekti svih mera koje smo preduzeli dali efekte. Ovo jesu ohrabrujući pdoaci, mada se situacija menja iz sata u sat“, naglasila je ona.
Ključ u našem ponašanju i aktivnostima, rekla je i dodala da je pravo vreme da pokažemo odlučnost i odgovornost prema celoj našoj populaciji.
Epidemiolog Predrag Kon kazao je da imamo trenutno situaciju koja je zadovoljavajuća u nezadovoljavajućem stanju.
Ulazimu četvrtu nedelju, 22 dan, i ako se poredimo sa situacijom u Italiji u tom periodu, imamo oko 10 puta manji intenzitet aktivnosti virusa, i prenošenja. Dobili smo više od nedelju dana ako se poredimo sa Italijom“, ukazao je on.
Kon je rekao da još imamo niži intenzitet aktivnosti, trostruko niži nego što je bio maksimum u Italiji, koji nismo dostigli.
„Sveukupno se nalazimo i situaciji kada su pred nama dve nedelje koje očekujemo kao najteže do sada, a za treću koja ide, do sada možemo očekivati dalji porast i ne možemo ništa tačno znati. Naredne dve nedelje sigurno će doći do porasta. Bilo bi prijatno iznenađenje i malo verovatno da se to ne desi“, objasnio je on.
Kon je kazao da ulazimo u period kada je potrebna gvozdena disciplina.
Naveo je da se bar u Beogradu vidi po uzrastu i starosti obolelih da su preduzete mere pokazale efiktivnost u uzrastu preko 65 godina.
Sa trećom endlejom u svim uzrastima osim jednog, uzrast od 50 do 55 godina, dolazi do smanjenja oboljenja.
„Jasno se vidi efektivnost mera. Sada kada se očekuje po prirodnom toku najveći intenzitet virusa očekujemo da vidimo najviše efikasnost mera koje se sprovode“, naglasio je Kon.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar