Međunarodni pozorišni festival SYNERGY WTF u Novom Sadu

Treći Međunarodni pozorišni festival Synergy WTF biće održan u Novosadskom pozorištu od 18. do 28. novembra. O značaju i programu te manifestacije govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, član organizacionog tima Festivala Tibor Devai i predstavnik Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture Bojan Milosavljević. Kako je rečeno, Novosadsko pozorište biće domaćin teatarskim trupama iz Irana, Nemačke, Italije, Slovenije, Rumunije, Hrvatske i Mađarske.

-Novi Sad mnogo polaže na negovanje multikulturalizma, a to što je sredina u kojoj žive ljudi različitih nacija, oduvek smatra svojom velikom prednošću. Ovaj festival zavređuje poštovanje i pažnju, i zbog toga što promoviše teatar nacionalnih manjina, ali i zato što je, uopšteno uzevši, jedan kvalitetan pozorišni koncept. Ovaj Festival smo i pokrenuli u sklopu projekta Novi Sad - EPK 2021, i to je legat za budućnost – naglasio je Rožić.

Festival je revijalnog karaktera, a profesionalne pozorišne trupe i teatri koji svojim delovanjem na jeziku manjinske zajednice u zemlji u kojoj žive stvaraju autentičan umetnički izraz.

-Prve dve godine, ovo je bio festival nacionalnih i jezičkih manjina, a ovoga puta pojam manjine je mnogo širi. Manjina smo po privrženosti našem pozivu, po tome što ne pristajemo na pomodarske trendove naših okruženja, i po tome što se, pored globalizovanih problema, bavimo i unutrašnjim svetom pojedinačnog ljudskog bića – istakao je Vencel.

Prema rečima Bojana Milosavljevića, ovogodišnji Festival podržan je i od strane programa Evropske unije Europe for Citizens sa 18 000 evra, i na osnovu te saradnje dolaze pozorišta iz Berlina, Bolcana, Budimpešte i Targu Mureša. Oni će u Novi Sad dovesti i grupu studenata umetnosti, a i novinare koji će pisati o Festivalu.

Devai je rekao da će na otvaranju Festivala 18. novembra u 19 časova nastupiti grupa Kal, neke od predstava koje je pomenuo su Pandorina kutija, Pogledaj me i Ana Karenjina. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar