Otvorena izložba Etnografskog muzeja u Beogradu
U Muzeju Vojvodine otvorena je izložba Etnografskog muzeja u Beogradu pod nazivom Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima, autorke Vjere Medić, muzejskog savetnika. Izložba prikazuje motive slova i slovnih natpisa na etnografskim predmetima iz perioda 19. i 20. veka koji se čuvaju u fondu Etnografskog muzeja u Beogradu. To su predmeti svakodnevne upotrebe iz okvira tradicionalne kulture Srba sa prostora Srbije i šireg Balkanskog prostora. 
 
Autorka je napomenula značaj raznovrsnosti predmeta u tehničkom i funkcionalnom pogledu, kao i sadržajne i likovne raznolikosti formi natpisa na srpskoj ćirilici. 
 
Izložbu je otvorila Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Milošević je istakla značaj tradicionalne kulture, prvenstveno ćiriličnog pisma, u epohi razvoja pismenosti i sučeljavanja srpske tradicije s evropskim tendencijama kroz prizmu svakodnevnog života.  
 
Direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan napomenuo je da je ova izložba nastavak kontinuirane saradnje Etnogafskog muzeja u Beogradu i Muzeja Vojvodine, koja se manifestuje postavljanjem izložbi, ali i razmenom stručnjaka. 
 
Izložba će biti postavljena u Muzeju Vojvodine do 19. avgusta.    
 
  
 

  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar