Jovanov: Novi Sad ima gradonačelnika koji zna da ga predstavi na pravi način

Milenko Jovanov, potpredsednik Srpske napredne stranke, komentarišući za naš portal, kakva je bila saradnja pokrajinske i republičke vlasti, a kakva je sada, ističe da do 2016. godine pokrajinska vlast nije želela da sarađuje sa Republičkom vladom već je vodila neku svoju politiku, a u određenoj meri je Grad Novi Sad bio u problemu.

-Pokrajina je bila ta koja je na neki način predstavljala usko grlo u toj saradnji. U poslednje četiri godine imali ste priliku da vidite kako izgleda kada se zajednički radi i kada je u pitanju Pokrajina i kada je u pitanju Srbija. Videli ste i kakvi rezultati mogu da se postignu. Rezultati u zdravstvu, infrastrukturi ili rezultati po pitanju investicija. Vidite samo koliko je radnih mesta otvoreno u Novom Sadu. Bitna je ta sinergija. Nije se Novi Sad pomerio ni levo ni desno, nije se Novi Sad približio autoputu ili Beogradu. Novi Sad je na istom mestu gde je bio. Ali je dobio gradonačelnika Miloša Vučevića koji ume da uradi ono što se od lokalne samouprave očekuje da uradi da bi privukao investitora. Promenjena je Pokrajinska vlast, SNS je preuzela upravljanje Pokrajinom. Grad Novi Sada sada ima saradnju i sa Pokrajinom i sa Republikom, a Pokrajina sa druge strane ima saradnju i sa Gradom Novim Sadom i sa Republikom. A ne kao neki protivnici, kao jarci na brvnu koji stoje i svađaju se, a narod zbog toga ispašta. Zato sada imate sve ono što je urađeno u prethodnom periodu. I nova radna mesta, i nove fabrike koje Novi Sad nije video desetinama godina, još od prvog zamajca industrijalizacije. Posle Drugog svetskog rata Novi Sad nije imao prilike da vidi ozbiljne fabrike koje dolaze u grad, otvaraju svoje pogone i zapošljavaju ljude - kaže Jovanov.

Saradnja lokalnih samouprava, pokrajinske i republičke vlasti je, po mišljenju Jovanova,  u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima, rezultirala ozbiljnim pomacima na bolje. Suficit u budžetu Novog Sada je, smatra Jovanov, pokazatelj rada gradske uprave i gradonačelnika. Grad je, podseća, postao evropska prestonica mladih i kulture.

-Novi Sad je stavljen na mapu svetski zanimljivih destinacija za posetiti. Pa danas u Novom Sadu imate i povećanje broja turista. Opet kažem, sve je to Novi Sad mogao da uradi i u nekom prethodnom periodu. Imao je Novi Sad isto što ima i danas. Ima Petrovaradinsku tvrđavu godinama unazad, ima isti trg, isti Dunav godinama unazad. Ali nije imao gradonačelnika koji zna sve to da predstavi i da pobedi na međunarodnim konkursima - kaže Jovanov.

Novi Sad je najveći grad u Vojvodini, te je, kaže Jovanov, i normalno da veliki deo sredstava povuče iz pokrajinskih institucija.

-Sa druge strane mislim da smo uspeli da, u nekom periodu koji je za nama, ipak malo raširimo sredstva po čitavoj Vojvodini. Nemamo onu situaciju koju smo imali kao anomaliju iz prethodnog perioda da se Novom Sadu daje više nego čitavim okruzima u Vojvodini, a da rezultata nema i da nikom nije jasno gde te pare završe - rekao je Jovanov.

Kada su u pitanju predstojeći izbori, Jovanov ističe da na mestu predsednika Srpske napredne stranke isključivo vidi Aleksandra Vučića.

-Ne želim na tu temu preterano da elaboriram. SNS ima svog predsednika i ne vidim da bilo ko, na bilo koji način može da taj posao obavlja ni upola posvećeno, odgovorno, efikasno i sa takvim rezultatima kao Aleksandar Vučić. Iskreno se nadam da će ta njegova odluka od njega samog biti preispitana i da ćemo ipak uspeti da ga zadržimo na čelu stranke. Jer, to je važno i za stranku i za Srbiju – naveo je Jovanov


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar