У изградњу ветроелектрана у Војводини уложено 700 милиона евра

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић посетио је Ветроелектрану „Ковачица“, где је инвеститору, компанији Enlight K2 Wind, уручена грађевинска дозвола за изградњу новог ветропарка “Пупин”, у оквиру постојећег комплекса.

Према дозволи коју је издао Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у оквиру новог електроенергетског објекта, планирана је изградња 16 ветрогенератора најмодерније технологије укупне снаге 95,5 магавата. Нови објекат према плану требало би да буде завршен у другој половини 2023. године.

Секретар Бјелић је овом приликом истакао да је у протеклих пет година на територији АП Војводине инвестирано 700 милиона евра у изградњу седам ветропаркова снаге 398 мегавати.

„Покрајински секретаријат за енергетику гледа на домаће и стране инвеститоре, који желе да улажу у ветроелектране, као на партнере“, рекао је Бјелић.

Он је додао и да је усвајање новог Закона о обновљивим изворима енергије дало јасан сигнал да су инвеститори у области обновљивих извора енергије пожељни и показује правац у ком се креће енергетска политика Србије.

„Ми ћемо и у наредном периоду наставити да у законским оквирима и роковима изађемо у сусрет свим инвеститoрима који су заинтересовани да развијају пројекте попут овог у Ковачици“, казао је Бјелић истакавши да на Светски дан ветра, који се обележава 15. јуна, имамо прилику да видимо колика је снага ветропарка који је изграђен у Ковачици.

Милош Цолић, директор компаније „New Energy Solutions“ која управља ветропарком у Ковачици, казао је да је сарадња са ресорним покрајинским секретаријатом одлична, те да су сви поступци за добијање дозвола за изградњу ветропарка успешно окончани.

„Гледамо у будућност зелене Србије и у најаве да ће до 2040. године 40 одсто укупне енергије долазити из обновљивих извора, и ми ту видимо своје место“, казао је Цолић.

Иначе, Ветроелектрана „Ковачица“, снаге 104,5 магавата, друга је по величини у нашој земљи. Састоји се од 38 турбина, производи електричну енергију за 68 хиљада домаћинстава и доприноси смањењу CO2 за 250 хиљада тона годишње.

У изградњу ове ветроелектране уложено је 189 милиона евра, и прва је нова електрана која је после скоро 30 година пуштена на преносни систем електричне енергије.

Догађају је присуствовао и председник Општине Ковачица Јарослав Хрубик.

Тагови:

Најновије