Тржишна капитализација биткоина прешла 900 милијарди долара

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Највећа светска криптовалута, биткоин, премашила је данас тржишну капитализацију од 900 милијарди долара први пут у историји, пошто је цена овог дигиталног новчића достигла нов рекордан ниво.

Након што је у четвртак ујутро достигао рекордну цену од 48.481 долара, биткоин је закључио трговање на нивоу од 47.932 долара, што је, према Ројтерсу, пораст од 6,9 посто на дневном нивоу.

Раша тудеј јавља да је на берзи Битстамп, једној од најстаријих за трговање биткоином, цена у једном тренутку достигла историјски ниво од 49.000 долара, што је резултирало краткотрајном тржишном капитализацијом од 912,69 милијарди долара.

То значи, додаје РТ, да је тржишна вредност ове виртуелне валуте током 2021. године повећана за 354 милијарде долара. Претходни највиши ниво тржишне капитализације биткоина забележен је 8. фебруара у износу од 888 милијарди долара.

Биткоин тренутно има удео од 61 посто у укупној тржишној капитализацији свих криптовалута, која је данас такође достигла рекордан ниво свих времена од 1,46 билиона долара.

Кумулативна тржишна капитализација свих дигиталних валута је порасла 88,5 одсто од почетка 2021. до сада у односу полазни ниво од 776 милијарди долара на почетку године.

Према подацима КомпанисМаркетКап-а, биткоин је сада по тржишној капитализацији девета највреднија имовина на свету, при чему је у протеклих недељу дана у том погледу надмашио Фејсбук и “Теслу”.

Када би се тржишна вредност биткоина поредила са ранг листом БДП-а држава, његових 900 милијарди долара налази се између вредности БДП-а Мексика (1,04 билиона долара) и Холандије (886 милијарди долара), а такође је испред Швајцарске чији БДП износи 707 милијарди долара.

Тагови:

Најновије